Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment NATO plănuiește înființarea unui centru spațial, pentru a contracara amenințările Rusiei și Chinei la adresa sateliților

NATO plănuiește înființarea unui centru spațial, pentru a contracara amenințările Rusiei și Chinei la adresa sateliților

Un articol de: Vladimir Ionescu - 21 Oct 2020, 11:50
NATO plănuiește înființarea unui centru spațial, pentru a contracara amenințările Rusiei și Chinei la adresa sateliților foto: Hepta.ro / DPA Images Eveniment

NATO va înființa un nou centru de comandă spațială, în Germania, cu scopul de a contracara amenințările la adresa infrastructurii de satelit de pe orbită, a anunțat secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Politico Europe.

NATO plănuiește înființarea unui centru spațial. Ce a spus Jens Stolteberg despre Rusia și China

 

„Anumite națiuni – inclusiv Rusia și China – dezvoltă sisteme anti-satelit care ar putea orbi, dezactiva sau doborî sateliți și ar putea crea resturi periculoase pe orbită”, a afirmat Jens Stoltenberg, într-un comunicat de presă transmis prin email. „Trebuie să ne majorăm nivelul de înțelegere față provocările din spațiu și abilitatea noastră de a răspunde la ele”, a adăugat el.

Crearea centrului la baza aeriană Ramstein din Germania ar putea fi convenită în timpul unei reuniuni a miniștrilor Apărării din NATO, care va debuta joi, a mai precizat oficialul.

Inițiativa Alianței scoate în lumină o atenție sporită pentru amenințările extraterestre. În finalul anului trecut, NATO a decis să desemneze spațiul ca fiind al cincilea teatru de conflict, alături de aerian, maritim, terestru și cibernetic.

Anunțul secretarului general al NATO vine în contextul în care națiuni precum Statele Unite și Franța și-au conturat deja propriile planuri pentru înființarea unor programe militare de comandă spațială.

„Acesta (n.r. – centrul din Ramstein) va fi un punct focal pentru asigurarea sprijinului spațial pentru operațiunile NATO, distribuirea informației și coordonarea activităților noastre”, a subliniat Jens Stoltenberg.

În jur de jumătate din numărul estimat de sateliți care orbitează Pământul – 2.000 – sunt deținute de state NATO. Uniunea Europeană a cheltuit deja miliarde pentru lansarea sateliților care alcătuiesc constelația sa de geolocalizare Galileo și sistemul de observare a Pământului Copernicus.

NATO 2030. Jens Stoltenberg a prezentat viziunea pentru viitorul Alianței

 

În această vară, secretarul general Jens Stoltenberg a prezentat „NATO 2030”, viziunea pentru viitorul Alianței, care reunește aproape un miliard de oameni de pe ambele părți ale Oceanului Atlantic, jumătate din puterea economică și militară a lumii și o rețea amplă de parteneri globali.

„În decembrie anul trecut, liderii NATO mi-au cerut să fac Alianța și mai puternică. Să ne asigurăm că suntem eficienți politic pe cât suntem militar, precum și că rămânem pregătiți astăzi pentru a ne confrunta cu provocările de mâine. Aceasta este o șansă să reflectăm asupra locului în care vedem Alianța peste 10 ani și cum vom continua să ne menținem în siguranță într-o lume ceva mai nesigură. Prin urmare, astăzi, sunt bucuros să lansez refecția mea cu privire la NATO 2030”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

La acel moment, el a explicat că pandemia de COVID-19 „ne-a schimbat viețile în moduri pe care ni le-am fi putut imagina cu greu și a amplificat trendurile existente, dar și tensiunile din punct de vedere al securității noastre. Rusia își continuă activitățile militare neclintită. ISIS și alte grupuri teroriste au prins un nou elan. Atât actori statali, cât și non-statali promovează dezinformarea și propagandă, iar ridicarea Chinei schimbă în mod fundamental echilibru global de putere, întețind cursa pentru supremație economică și tehnologică, multiplicând amenințările la adresa societăților deschise și a libertăților individuale, intensificând competiția asupra valorilor noastre și a modului nostru de viață”. 

Citeşte mai multe despre:   NATO,   Jens Stoltenberg