Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Necropolă celtică cu 56 de morminte, descoperită pe traseul Autostrăzii Transilvania

Necropolă celtică cu 56 de morminte, descoperită pe traseul Autostrăzii Transilvania

Un articol de: - 07 Oct 2014, 13:19
Necropolă celtică cu 56 de morminte, descoperită pe traseul Autostrăzii Transilvania Eveniment
O necropolă celtică de incineraţie, cu 56 de morminte de luptători, dar și săbii, cuțite, brățări de bonz și argint, a fost descoperită în timpul unor cercetări arheologice la Autostrada Transilvania, la o adâncime de un metru sub pământ.

„Odată cu demararea lucrărilor de construcţie la Autostrada Transilvania, în acest an, a început şi cercetarea preventivă în zona Viştea, comuna Gârbău, judeţul Cluj, unde urmează să fie executat un nod de legătură cu drumul naţional Cluj-Napoca - Zalău. În urma investigaţiei arheologice, desfăşurată pe o suprafaţă de 1,8 hectare, a fost identificată o necropolă celtică de incineraţie, care cuprinde 56 de morminte cu un bogat inventar. Sunt morminte de luptători, am descoperit săbii, cuţite, fragmente de scut, dar şi brăţări din bronz şi argint, vase ceramice, precum şi urne funerare şi oase calcinate”, a afirmat arheologul Sorin Cociş, citat de Mediafax.

El a spus că aceasta este prima astfel de necropolă celtică descoperită în judeţul Cluj şi printre cele mai bogate din România. Cronologic, pe baza datelor preliminare, cimitirul poate fi încadrat între sfârşitul secolului IV î. Hr. şi secolul al III-lea î. Hr

Sorin Cociş a adăugat că vestigiile descoperite vor fi restaurate şi expuse, ulterior, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.