Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Nelu Tătaru: România ar putea crea o rezervă de Remdesivir pentru şase luni, odată cu rectificarea bugetară

Nelu Tătaru: România ar putea crea o rezervă de Remdesivir pentru şase luni, odată cu rectificarea bugetară

Un articol de: Beatris Ionita - 30 Oct 2020, 22:12
Nelu Tătaru: România ar putea crea o rezervă de Remdesivir pentru şase luni, odată cu rectificarea bugetară Sursa Foto: agenciasinc.es Eveniment

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a declarat, vineri, că autoritățile din România ar putea să creeze o rezervă de Remdesivir pentru şase luni, după rectificarea bugetară.

Medicamentul s-a dovedit eficient în tratarea pacienților infectați cu COVID-19 care suferă complicații. 

"În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze. Pe luna octombrie suntem ... Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, că totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni. Rămâne efectiv ca şi comisiile de boli infecţioase şi terapie intensivă să readapteze acest tratament atât pentru terapie intensivă, cât şi pentru stadiile medii, severe, în stadiile incipiente şi fiecare medic curant să adapteze acest protocol la pacientul pe care îl îngrijeşte", a precizat Tătaru pentru digi24.ro.

 

Criză de medicamente esențiale pentru COVID-19 în România 

 

În acest moment, medicii sunt îngrijoraţi acum că stocurile de medicamente necesare combaterii noului coronavirus nu vor fi suficiente. Este vorba in special de Remdesivir şi Tocilizumab, esenţiale pentru vindecarea acestor bolnavi.

Directorul general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, medicul Liliana Coldea, a precizat că aceasta este o criză la nivel mondial, mai ales în ceea ce privește Tocilizumab.

"Dotarea spitalului cu Remdesivir şi Tocilizumab - sunt medicamente care sunt absolut esenţiale. De Remdesivir am făcut rost, dar se pune problema de Tocilizumab, este o criză nu la nivel naţional, ci mondial. Deci este o problemă cu Tocilizumabul. Este un medicament care este absolut esenţial în tratamentul formelor severe, atunci când este acea furtună citochinică şi, dacă nu se administrează, pierdem pacientul. Este o criză. Am vorbit la minister şi ni s-a promis că o să ne trimită", a explicat medicul Liliana Coldea, potrivit Agerpres.

Încă de acum câteva săptămâni, Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași a precizat că stocurile de Remdesivir sunt pe terminate și că Tocilizumab, un anticorp monolonal, nu va mai putea fi achiziționat cu ușurință:

“Mai avem încă, dar suntem pe terminate cu Remdesivirul și deocamdată nu mai putem achiziționa Tocilizumab, care era un anticorp monoclonal care ne trebuia și în locul acestuia am luat Chimeret, un alt anticorp monoclonal. Până acum noi ne-am descurcat foarte bine cu toată paleta de medicamente. Suntem pe terminate acum cu Remdesivirul și vom face adresă către Ministerul Sănătății în a asigura cantitatea de peste 300 de flacoane.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

În ceea ce privește Tocilizumab, este o problemă legată de faptul că, dacă până acum îl asigura firma producătoare îl asigura, acum nu îl mai asigură, după ce a făcut-o timp de 6 luni. Vom vedea ce opțiuni sunt pentru a-l mai aduce în spital”, a explicat Carmen Dorobăț.

 

Citeşte mai multe despre:   Nelu Tataru,   Remdesivir,   COVID-19