Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment NEPĂSAREA și INDIFERENȚA cu care se confruntă nevăzătorii însoțiți de câini ghizi. Bărbat trântit la pământ și abandonat în stradă de un șofer de microbuz. Poveste HALUCINANTĂ cu “omenia” din România

NEPĂSAREA și INDIFERENȚA cu care se confruntă nevăzătorii însoțiți de câini ghizi. Bărbat trântit la pământ și abandonat în stradă de un șofer de microbuz. Poveste HALUCINANTĂ cu “omenia” din România

Un articol de: - 29 Apr 2017, 13:58
NEPĂSAREA și INDIFERENȚA cu care se confruntă nevăzătorii însoțiți de câini ghizi. Bărbat trântit la pământ și abandonat în stradă de un șofer de microbuz. Poveste HALUCINANTĂ cu “omenia” din România Eveniment

Viața persoanelor nevăzătoare din România devine din ce în ce mai grea.

Și totul din cauza celor din jur. O relatare halucinantă a fost postată pe rețelele de socializare de Laura Baban, prietenă cu una dintre persoanele afectate de inconștiență și nepăsare.

Aceasta povestește într-o postare pe Facebook despre Petrică, un amic care a fost protagonistul unui moment greu de înțeles.

Acesta urma să plece din oraș și a decis să-și rezerve bilet cu câteva zile înainte de la compania de transport. Bărbatul a specificat că suferă de deficiențe de vedere, anunțând că va fi însoțit de câinele său ghid, căruia i-a achiziționat la rândul său bilet.

Cei de la firmă au înțeles situația și i-au spus că este în regulă, doar că lucrurile nu au stat deloc așa în momentul în care bărbatul a ajuns în ziua dorită la microbuz.

Episdoul șocant este marcat de gestul șoferului care nu a vrut să-l ia pe bărbat însoțit de câine, ba chiar lovind patrupedul și trântindu-l pe Petrică și apoi plecând în cursă.

Deși la fața locului a sosit și Poliția, oamenii legii nu au acționat potrivit normelor, ba chiar având un comportament contrar meseriei.

Singurul ajutor pentru bărbat a fost permisiunea de a merge cu următorul microbuz spre destinație.

În continuare prezentăm postarea Laureu Baban de pe Facebook.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

“Petrica e prietenul meu. E nevăzător din naștere. Și, din păcate, Petrică locuiește în România. Să vă zic de ce ”din păcate”.

Deunăzi, Petrică avea de călătorit până la Sibiu. A găsit o firmă de transport, TRANS POLOSAM, din Iași, care avea un autobuz pe traseul ăsta. (Pe contul lor de pe autogari.ro scrie foarte frumos: ”Incepand cu anul 2003, echipa SC TRANS POLOSAM SRL asigura calatorilor sai un transport sigur, confortabil si civilizat cu autocare noi, elegante etc.”)

Petrică a sunat cu două zile înainte ca să-și rezerve biletul și a anunțat că va călători cu un câine ghid, căruia i-a rezervat de asemenea bilet. La telefon i s-a spus că e totul în regulă, să se prezinte la microbuz în ziua și la ora indicată, în Peco OMV.

Petrică locuiește în Pașcani, iar autobuzul pleca de la Târgu Frumos. Așa că a tocmit un om să-i ia cu mașina. La Târgu Frumos, de dimineață, pe la 7 și jumătate, Petrică și Maya s-au prezentat la autobuz. Când i-a văzut șoferul, Daniel (din păcate nu-i știm și numele de familie), a strigat la el că nu-l ia cu câine. Legea spune altfel: era obligat să-i ia! Maya este un câine ghid, antrenat special ca să-l ajute pe Petrică. Șoferului nu i-a păsat. A turbat și-a început să-l înjure. Apoi a lovit cu piciorul câinele, de-a scheunat Maya (un labrador măricel) și s-a rostogolit pe scări, apoi șoferul Daniel l-a împins violent pe Petrică jos din autobuz, a închis ușa și a plecat. Nimeni nu a reacționat! Nimeni.

Petrică a sunat la 112. A venit Poliția. Legea spune că șoferul trebuia oprit în trafic, amendat cu o sumă între 6.000 și 12.000 de lei și obligat să ia pasagerul nevăzător împreună cu câinele lui ghid. Dar, pentru că în România legea se face la tocmeală, șoferul a scăpat basma curată și și-a continuat de drum, iar firma, în cârdășie cu Poliția, i-a oferit lui Petrică posibilitatea să vină cu următorul microbuz, care pleca peste 4 ore. (Trebuie să mai spun aici că polițistul nu știa legea, Petrică i-a indicat-o.)

- Bine, domnule, dar eu ce fac acum, unde mă duc?, l-a întrebat Petrică pe polițist.

- Și ce vrei, să te iau la mine acasă?, a venit răspunsul. Polițistul s-a urcat în mașina de serviciu și-a plecat.

”Laura, am rămas acolo în stradă, să mă uit la stele”, mi-a zis, iar mie mi-au dat lacrimile. Măcar dacă ar putea să vadă Petrică stelele... ”Știi cum e să fii singur într-un oraș străin pe care nici nu-l poți vedea?”

Petrică și Maya au așteptat, acolo în stradă, în benzinărie, în locul unde i-a părăsit și șoferul, și Poliția, timp de aproape patru ore, până când i-a luat următorul autobuz. ”Și dacă era noapte? Eu ce făceam până dimineața?”

”Mie mi-e frică mereu. Îți dai seama, dacă și Poliția Română a avut reacția asta, ce speranță mai am? Dacă pățesc ceva rău, eu ce fac? Eu al cui sunt?”

Mi-am înghițit lacrimile. Mi-e ciudă tare. Nu pot face multe, dar vă pot ruga să facem întâmplarea asta populară. N-am zis niciodată cuvintele astea, dar le zic acum: vă rog, Share masiv! (Marian Godina, iartă-mă că te tag-uiesc, dar ne-ai putea ajuta?) Să se știe, poveștile astea trebuie spuse! Să se știe firma, să ajungă măgăria asta până la urechile șoferului aș vrea. Dacă noi nu ne revoltăm, nimeni n-o va face. Un singur om dacă la o situație asemănătoare își va schimba atitudinea, și tot am făcut ceva bine.

”Eu al cui sunt?”

Al nostru ești, Petrica!

Later edit1: Firma și-a închis pagina de Facebook în urma mesajelor și postărilor noastre.

Later edit2: Petrică tocmai mi-a povestit că, în urma reportajului, șoferul l-a sunat și l-a amenințat: "Lasă că te mai prind eu pe undeva, ne mai întâlnim noi, dacă ți-a trebuit să chemi televiziunea!”, a scris Laura Baban.

Citeşte mai multe despre:   barbat,   sofer