Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Nereguli grave găsite de Corpul de Control la ANRM: Investiții blocate și pierderi de sute de milioane de euro

Nereguli grave găsite de Corpul de Control la ANRM: Investiții blocate și pierderi de sute de milioane de euro

Un articol de: George Lupu - 15 Iul 2020, 12:46
Nereguli grave găsite de Corpul de Control la ANRM: Investiții blocate și pierderi de sute de milioane de euro Eveniment

Corpul de Control al premierului a găsit nereguli grave la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituția care gestonează resursele de hidrocarburi (petrol şi gaze) şi de minerale. Potrivit unui raport dat publicității pe data de 9 iulie arată gravele nereguli comise în perioada 2017-2018 de conducerea instituției: sute de licențe blocate, conflicte de interese și sute de milioane de euro pierdute din cauza amânării investițiilor. În perioada analizată la conducerea instituției s-au perindat Gheorghe Duţu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg şi Gigi Dragomir.

Actualul șef al instituției, Nicolae Turdean, a declarat că  „au fost identificate 456 de licenţe blocate, iar pentru intrarea lor în vigoare este necesară aprobarea prin hotărâre de Guvern. Cele mai vechi sunt din anul 2000, iar cele mai multe, din perioada 2005-2012”.

O altă neregulă găsită a fost faptul că ANRM şi ANAF nu au colaborat deloc în această perioadă – “din 2014, ANAF nu a mai făcut nicio verificare privind veridicitatea informărilor. Astfel că există inadvertenţe între datele privind redevenţele de la ANRM şi cele de la ANAF”, a mai spuns Turdean, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că în perioada analizată valoarea investițiilor blocate se ridică la 100 milioane de euro

"În ultima perioadă am reuşit deja să introducem în circuitul de aprobare 21 dintre licenţele blocate. Din cele 21, două au fost deja aprobate. În săptămânile viitoare vor mai supuse aprobării încă două. Din analiza pe care am făcut-o în cazul a cinci dintre aceste licenţe, rezultă că au fost investiţii blocate de 80-100 de milioane de euro doar în cazul lor. Este vorba de investiţii în fabrici de îmbuteliere ape minerale, de apă terapeutică, staţii de măcinare cu încasare-sortare, fabrică de rigips. Investitorii au stat cu banii ani de zile, sperând să vor fi aprobate, iar fără licenţă nu îţi dă nimeni credit să investeşti", a arătat şeful ANRM

Alte nereguli vizează conflictul de interese în cazul unor persoane care s-au aflat, în acelaşi timp, atât în funcţii cu putere de decizie la ANRM, cât şi în organismele de conducere ale unor companii care sunt în relaţii cu Agenţia.

"Am găsit multe cazuri când titularii de licenţe nu se înregistraseră plătitori de redevenţe. Din 2014, ANAF nu a mai făcut nicio verificare privind veridicitatea informărilor. Astfel că există inadvertenţe între datele privind redevenţele de la ANRM şi cele de la ANAF. Vom avea discuţii pentru a încheia cât mai repede un protocol cu ANAF în acest sens", a susţinut Turdean.

Potrivit acestuia, au fost identificaţi deja 230 de agenţi economici care au întârzieri la plata redevenţei.

"Totodată, s-au găsit conflicte de interese în cazul unor persoane care s-au aflat, în acelaşi timp, atât în funcţii cu putere de decizie la ANRM, cât şi în organismele de conducere ale unor companii care sunt în relaţii cu Agenţia", a mai spus Turdean, precizând că nu poate detalia despre ce companii este vorba. Alte probleme găsite sunt legate de faptul că Legea minelor şi Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare nu mai sunt corelate, ca urmare a multiplelor modificări ale legii prin ordonanţe de urgenţă, astfel încât în HG există trimiteri la articole din lege care nu mai există sau se referă la altceva.

În perioada analizată de corpul de control al premierului, adică un singur an, la conducerea instituţiei s-au perindat nu mai puțin de patru directori, Gheorghe Duţu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg şi Gigi Dragomir.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...