Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment New York Times: Absenţa României de la Summit-ul din Polonia nu va fi bine văzută de Washington

New York Times: Absenţa României de la Summit-ul din Polonia nu va fi bine văzută de Washington

Un articol de: - 27 Mai 2011, 15:14
New York Times: Absenţa României de la Summit-ul din Polonia nu va fi bine văzută de Washington Foto: dw-world.de Eveniment

Absenţa României la Summitul Europa Centrală, organizat în Polonia, nu va fi bine primită de Washington, scrie New York Times, legat de „boicotul” României, Serbiei şi Slovaciei. Preşedinţii celor trei ţări au anunţat că nu vor participa la summit-ul la care va participa şi Barack Obama, ca invitat de onoare.

Traian Băsescu a anunţat că nu va participa la eveniment din cauza prezenţei preşedintelui Kosovo. El a declarat, joi, că refuzul României de a participa la summit nu va afecta relaţiile bilaterale cu Statele Unite.

El a afirmat că România are o poziţie predictibilă şi ar risca, în cazul în care ar accepta astfel de invitaţii, ca la o altă întâlnire să se trezească lângă liderul autoproclamatei republici a Transnistriei, Igor Smirnov: "Ne putem trezi mâine că o ţară organizatoare ne invită să venim şi în stanga mea e Smirnov".

"Aici lucrurile sunt simple. Polonia a recunoscut Kosovo, România nu. Polonia ca ţară organizatoare poate invita alt stat pe care l-a recunoscut, chiar daca nu e recunoscut la ONU", a mai spus şeful statului.

Ministrul de Externe al Poloniei, Radek Sirkoski, a spus că i se pare normal ca ţara lui, care a recunoscut independenţa statului Kosovo, să-i invite liderul. Kosovo a fost recunoscut de 75 de ţări, dar nu şi de Spania, Cipru, Grecia, Slovacia, România şi Rusia.

Publicaţia americană consideră că absenţa României nu va fi văzută cu ochi buni la Washington, având în vedere legăturile de securitate strânse dintre cele două ţări. Cotidianul aminteşte şi de recentul acord dintre România şi Statele Unite, privind amplasarea unor interceptori antirachetă pe teritoriul ţării noastre, în cadrul scutului NATO.


Citeşte mai multe despre:   summit,   Polonia,   Washington