Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment „Nicio organizaţie de munte din lume nu recunoaşte goana după recorduri“. Societatea Ghizilor Montani: Expediția, organizată în scop comercial. Ovidiu Popescu nu avea calificarea legală

„Nicio organizaţie de munte din lume nu recunoaşte goana după recorduri“. Societatea Ghizilor Montani: Expediția, organizată în scop comercial. Ovidiu Popescu nu avea calificarea legală

Un articol de: -
Eveniment

La trei zile de la producerea avalanșei din Retezat în care au murit doi copii, Societatea Ghizilor şi Liderilor Montani din România a emis primul său punct de vedere. Reprezentanţii asociaţiei profesionale spun că tragicul accident soldat cu moartea copiilor-alpinişti Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi putea fi evitat dacă liderii expediţiei ar fi respectat principiile de bază ale drumeţiilor montate efectuate în timpul iernii.

Potrivit acestora, Ovidiu Popescu a plănuit expediţia de sâmbătă, 22 aprilie, în scop comercial, în calitate de preşedinte al Clubului Montan Sportiv Altitudine cu sediul la Râşnov, în judeţul Braşov.

Un anunţ privitor la o excursie de trei zile în Munţii Retezat a fost postat pe site-ul clubului sportiv, iar cei interesaţi urmau să plătească o taxă de 390 de lei dacă doreau să participe la ascensiune. Pe de altă parte, Ovidiu Popescu nu avea calificarea legală necesară pentru a organiza o astfel de expediţie, reiese dintr-un comunicat publicat pe site-ul Societății Ghizilor și Liderilor Montani.

Aceștia țin să sublinieze că “toate așa numitele ”recorduri” și ”clasamente” în alpinism, în cazul adulților ca și în cazul minorilor, sunt create artificial de către mass media și de practicanții înșiși, în diferite scopuri.

Nici o organizație de munte din lume, fie că vorbim de uniuni internaționale ale cluburilor de amatori (UIAA) sau uniuni profesionale (UIMLA, UIAGM) nu recunoaște și nu recomandă goana după ”recorduri” de viteză, de vârstă sau altfel de recorduri.

Alpinismul (mersul pe munte în teren accidentat cu echipament special) nu este o activitate competițională (doar anumite subramuri sunt!), se desfășoară în zone montane înalte, izolate, fără spectatori și fără arbitri.”

 

Citeşte mai multe despre:   avalansa
 
 
 
Loading...