Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Nicolae Ceaușescu a avut șansa să scape de moarte în 1989: „A făcut o mare eroare!"

Nicolae Ceaușescu a avut șansa să scape de moarte în 1989: „A făcut o mare eroare!"

Un articol de: Andrei Vlad - 04 Dec 2020, 09:07
Nicolae Ceaușescu a avut șansa să scape de moarte în 1989: „A făcut o mare eroare!" Eveniment

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în decembrie 1989, în urma mișcărilor de stradă declanșate în orașele mari ale României. Cei doi dictatori și-ar fi putut salva pielea dacă ar fi luat în calcul avertismentele din Germania, dezvăluite de către Constantin Anghelache, fostul președinte al clubului de fotbal Dinamo București. 

„Ceaușescu a refuzat să creadă în realitatea pe care i-au transmis-o nemții. I-au transmis să fie atent, că va cădea. I-au spus asta în 14 decembrie 1989. 

Aș avea două dezamăgiri din acea perioadă. Una din 14 decembrie, că cine trebuia, n-a ascultat. Lui Ceaușescu i se cerea să facă o schimbare categorică și n-a vrut să facă niciuna. El a făcut o mare eroare în existența lui. Prima a fost că am rămas singura țară de pe glob fără datorii externe. Pe el n-a avut cine să-l mai apere din exterior, pentru că nu mai avea nimeni de luat bani de la noi", a declarat fostul oficial al lui Dinamo, potrivit GSP.

 

Elena Ceaușescu, mâna de fier a cuplului

 

Nicolae Ceaușescu era greu de convins să facă pasul înapoi, dar și mai dificil de mișcat era soția sa. De-a lungul timpului, potrivit declarațiilor apropiaților cuplului, Elena era adevărata mână de fier.

Nicolae Ceaușescu știa de frică. Elena Ceaușescu își manifesta stilul autoritar ori de câte ori avea ocazia. Emilia Marinela Macovescu, soția fostului ministru de Externe al României, George Macovescu, din perioada 1972-1978 se numără printre cei care au oferit mai multe detalii picante pe marginea acestui subiect. De exemplu, la revenirea în țară, în urma unei întâlniri cu un președinte, Nicolae Ceaușescu a fost „tras de urechi" de soție, de față cu mai mulți apropiați ai dictatorului. 

„'Dragă, dar tu unde te trezeşti? Ai pornit la drum singur, nu cu mine? Ia vezi, că acum schimb foaia, unde te trezeşti tu?'. Au înlemnit toţi: Oprea, soţul meu, Verdeţ. Şi soţul meu a spus tot timpul: 'Nu ştiu cu ce îl are la mână ea, dar îl are la mână cu ceva cu care-l şantajează'", a dezvăluit Marinela Macovescu. 

 A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Ceausescu,   comunism,   Elena Ceausescu,   Constantin Anghelache