Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Nicolae Zamfir, directorul „Laserului de la Măgurele”, a fost revocat din funcție. „Am fost demis în grabă, deodată, fără nicio discuție”

Nicolae Zamfir, directorul „Laserului de la Măgurele”, a fost revocat din funcție. „Am fost demis în grabă, deodată, fără nicio discuție”

Un articol de: Andrei Ștefan - 15 Aug 2020, 18:02
Nicolae Zamfir, directorul „Laserului de la Măgurele”, a fost revocat din funcție. „Am fost demis în grabă, deodată, fără nicio discuție” Eveniment

Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei" (IFIN-HH), coordonator al ELI-NP (Laserul de la Măgurele) a fost acuzat de o serie de nereguli, de către un grup de cercetători.

Vineri seara, acesta a fost demis de ministrul Educației, Monica Anisie, care ulterior l-a numit director pe Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Nicolae Zamfir.

 

Nicolae Zamfir susține că a fost demis „fără nicio explicație”

 

Fostul director al Laserului de la Măgurele susține că a fost uimit de această decizie și că nu i s-a dat nicio explicație, punând totul pe seama unei campanii de denigrare.

„Am primit cu stupoare vestea, sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără  nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare”, a declarat Nicolae Zamfir, sâmbătă, la Digi24.

Cu toate acestea, Zamfir a recunoscut nerespectarea unor reguli financiare și a unor reguli legate de protecția la radiații nucleare.

„Sigur că a trebuit să iau măsuri, dar acesta este rolul unui director. Cei care au încălcat aceste reguli au găsit de cuviință că e bine să protesteze și să ducă o campanie de denigrare”, a mai punctat directorul demis.

 UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Acuzații grave la adresa lui Nicolae Zamfir

 

George Epurescu, cercetător în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) și vicepreședinte al Federației Sindicale Hermes, este cel mai vocal contestatar al lui Nicolae Zamfir, acuzându-l de management defectuos, instituirea unui sistem de teroare la locul de muncă, diferite încălcări ale legii și răspândirea de informații false.

O altă acuzație gravă se referă la rolul Laserului de la Măgurele. În opinia cercetătorului George Epurescu, tratarea cancerului este doar praf în ochi. 

„Apar minciuni și în ceea ce s-a prezentat public cu privire la rolul acestui laser în societate: vindecarea cancerului, protonoterapia, care este o poveste. Nu se poate așa ceva! Poate peste 50 de ani. De asemenea, s-a prezentat neutralizarea deșeurilor nucleare, o altă poveste”, a declarat Epurescu.

B1.ro a stat de vorbă cu ambele tabere. CITEȘTE AICI opinia fiecărei părți din acest scandal.

Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) sau „Laserul de la Măgurele" reprezintă unul dintre cele mai ambițioase proiecte de pe teritoriul României, din ultimii 30 de ani.

Cofinanțat din fonduri europene, în valoare de peste 300 de milioane de euro, ELI-NP presupune o infrastructură complex, ce cuprinde și două echipamente cu performanțe unice în lume. 

Din proiectul științific internațional ELI fac parte România, Cehia și Ungaria. Fiecare găzduiește o parte din proiect, iar țării noastre i-a revenit cea mai complexă parte, ELI-NP. 

ELI-NP presupune un sistem laser de mare putere, cu o putere de 10PW (petawatti) - a zecea parte din întreaga putere a Soarelui, concentrată pe un milimetru, premieră în cercetarea mondială și un accelerator de electroni ca generator de Fascicul Gamma, de mare intensitate.

Citeşte mai multe despre:   Laser Magurele,   Nicolae Zamfir