Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei a depus proiecte de 7 miliarde de euro pentru finanțare prin PNRR: Printre domeniile vizate - trafic, protecția mediului, sănătate, termoficare sau educație (VIDEO)

Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei a depus proiecte de 7 miliarde de euro pentru finanțare prin PNRR: Printre domeniile vizate - trafic, protecția mediului, sănătate, termoficare sau educație (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 05 Mar 2021, 12:50
Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei a depus proiecte de 7 miliarde de euro pentru finanțare prin PNRR: Printre domeniile vizate - trafic, protecția mediului, sănătate, termoficare sau educație (VIDEO) Foto: facebook.com/NicusorDan.ro Eveniment

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a prezentat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, proiectele pe care Primăria Municipiului București le-a depus la Ministerul Fondurilor Europene pentru a obșine finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre proiecte în valoare de 7 miliarde de euro, care vizează domenii precum mobilitatea, sănătatea, educația sau termoficarea.

 

Proiecte de 7 miliarde de euro, depuse de Primăria Capitalei pentru finanțare prin PNRR

 

”E vorba de investiții majore, care nu au fost făcute în București în ultimii 30 de ani, în domenii cheie: trafic, protecția mediului, sănătate, termoficare, educație și protecție socială. E o oportunitate extraordinară pentru București să se dezvolte prin PNRR și sper ca Guvernul să înțeleagă necesitatea unei alocări substanțiale pentru București pentru că Bucureștiul concentrează parte importantă din dezvoltarea economică a României și este nevoie să o stimulăm.

Primăria Capitalei a depus către Ministerul Fondurilor Europene proiecte care însumează 7 miliarde de euro. Mi-aș dori ca cât mai multe dintre ele să fie finanțate prin acest mecanism, PNRR”, a declarat edilul general.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Referindu-se la proiectele privind traficul din București, Nicușor Dan a spus că cel mai important este cel al metroului de suprafață.

”În primul rând, ne interesează foarte tare mobilitatea, adică trebuie să rezolvăm o dată pentru totdeauna problema traficului și tot ce înseamnă probleme conexe cu traficul. Proiectul cel mai important este metroul de suprafață. Propunem, de asemenea, modernizarea și extinderea liniilor de tramvai. Ne dorim electrificarea transportului public din București. Printre proiectele pe care le depunem se numără atât achiziția de tramvaie, cât și transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze cu autonomie. De asemenea, avem un proiect cu piste de bicicicliști în zona metropolitană. Mare parte din proiectele pe care le depunem vizează nu numai Bucureștiul, ci întreaga zonă metropolitană. Avem o comunicare foarte bună cu Consiliul Județean Ilfov”, a explicat Dan.Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

Proiectele privind termoficarea însumează 1 miliard de euro, iar cele referitoare la protecția mediului - 900 milioane euro.

”Avem un set de proiecte pentru termoficare. Ele însumează 1 miliard de euro și se referă atât la modernizarea rețelei, atât principală, cât și secundară, se referă la digitalizarea sistemului de termoficare și aici vorbim atât despre rețeau de transport și distribuție, cât și contorizare inteligentă la beneficiari.

Avem un set de proiecte pentru protecția mediului care însumează 900 milioane euro. Cel mai mare proiect se numește «Plămâni verzi pentru București» și vizează amenajarea multor spații verzi care în momentul de față sunt trecute ca spații verzi în PUG, dar care nu sunt amenajate. În cadrul acestui proiect, sunt și locuri pe care cetățenii așteaptă de mult să fie amenajate, cum este Parcul natural Văcărești, Lacul Morii, cum este salba de lacuri din nordul Bucureștiului.

Avem un proiect care vizează, pentru că este un domeniu îndelung neglijat, gestionarea deșeurilor. Sectoarele au atribuții în ceea ce privește colectarea și selectarea, Primăria Generală are atribuții în ceea ce înseamnă tratarea deșeurilor.

Un proiect important, de o valoare mai redusă decât celelalte, dar extrem de important, este Registrul spațiilor verzi pentru ca să avem o dată pentru totdeauna evidența spațiilor verzi”, a mai spus Nicușor Dan.

 

Nicușor Dan: În ceea ce privește sănătatea, avem proiecte de extindere și de construire de noi corpuri pentru spitalele existente

 

Printre proiectele din domeniu sănătății, primarul Capitalei a menționat extinderea și de construirea de noi corpuri pentru spitalele existente.

”În ceea ce privește sănătatea, avem proiecte de extindere și de construire de noi corpuri pentru spitalele existente, un proiect care vizează obșinerea autorizațiilor pentru securitate la incendiu, un proiect care vizează digitalizarea întregii rețele de spitale din subordinea Municipalității. Avem proiecte sociale – realizarea de creșe, unde suntem deficitari, construire de locuințe sociale și un segment în care nu suntem în parametri – o rețea de servicii sociale pentru victimele violenței domestice”, a explicat Nicușor Dan.

Alte prooiecte anunțate de edilul Capitalei vizează consolidarea cladirilor cu risc seismic.

”Avem un proiect care vizează consolidarea cladirilor cu risc seismic. Nu e clar, în acest moment, dacă se vor finanța prin PNRR doar clădiri publice sau și cele private. Proiectul nostru, așa cm este acum, vizează doar clădiri publice care sunt emblematice pentru București.

Un alt proiect este «Dâmbovița, axă creativă a orașului», vizează amenajarea cursului râului Dâmbovita de la Lacul Morii la Biblioteca Națională, și, pe de altă parte, crearea unor facilități academice de IT și tehnologie pentru ca să transformăm un avantaj competitiv pe care noi, ca oraș îl avem pe piața globală, să reușim să facem din București un centru regional în aceste domenii”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a mai spus că pentru toate aceste proiecte este nevoie de pregătirea de studii de fezabilitate.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Nicusor Dan,   Primaria Capitalei