Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Noi acte vor fi scutite de plata taxelor notariale. Vezi lista completă a documentelor

Noi acte vor fi scutite de plata taxelor notariale. Vezi lista completă a documentelor

Un articol de: George Lupu - 28 Ian 2021, 11:30
Noi acte vor fi scutite de plata taxelor notariale. Vezi lista completă a documentelor sursa foto: pixabay Eveniment

Un proiect de ordin, pus în dezbatere miercuri la Ministerul Justiției prevede că actele necesare anumitor persoane pentru a beneficia de diverse forme de sprijin stabilite de autorități prin legi speciale sau de protecție socială vor fi scutite de plata taxelor notariale, scrie avocatnet.ro.

Proiectul de ordin prevede mărirea listei actelor care sunt scutite de plata onorariilor notariale, prin introducerea “declaraţiilor sau procurilor necesare în vederea stabilirii sau valorificării drepturilor prevăzute, ca forme de sprijin al unor categorii sociale, în alte programe naționale instituite prin legi speciale sau de protecție socială”.

În prezent, așa cum apare în Ordinul MJ 46/C/2011, lista actelor ce sunt scutite de la plata onorariilor notariale conține:

declaraţii privind ajutorul de şomaj;

declaraţii privind ajutorul social;

declaraţii privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;

declaraţii privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinerea de locuri de cazare în cămine;

declaraţii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de război şi văduvelor acestora;

declaraţii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;Gheorghe Moroșan, ucigaşul de la Oneşti, mărturie oribilă în faţa anchetatorilor. I-a şocat chiar şi pe cei mai experimentaţi criminalişti!

declaraţii şi procuri necesare în cadrul procedurii de obţinere a despăgubirilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme;

declaraţii de donare de organe, ţesuturi şi celule.

Această modificare este necesară, conform notei de aprobare ce însoțește proiectul, deoarece acum, din cauza legislației incomplete, nu este posibilă acordarea de astfel de scutiri în cazul întocmirii unor acte notariale necesare valorificării unor drepturi care, deşi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială, nu apar în Ordinul MJ 46/C/2011.

Citeşte mai multe despre:   taxe,   notar public,   Ministerul Justitiei