Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Noi amănunte despre afacerile imobiliare ale lui Klaus Iohannis: Membrii familiei Baștea, partenerii de afaceri ai președintelui

Noi amănunte despre afacerile imobiliare ale lui Klaus Iohannis: Membrii familiei Baștea, partenerii de afaceri ai președintelui

Un articol de: - 05 Sep 2015, 14:17
Noi amănunte despre afacerile imobiliare ale lui Klaus Iohannis: Membrii familiei Baștea, partenerii de afaceri ai președintelui Foto: presidency.ro Eveniment

Noi detalii despre afacerile imobiliare ale președintelui Klaus Iohannis, ies la iveală în urma unei investigații a jurnaliștilor de la RISE Project. Aceștia au încercat să obțină mai mute informații despre familia Baștea, alături de care cuplul prezidențial a luptat, în ultimii 18 ani, pentru două case din centrul Sibiului, naționalizate în timpul regimului comunist.

Potrivit jurnaliștilor de la RISE Project, familiile Baștea și Iohannis au reușit să treacă cele două imobile pe numele lor, folosind adeverințe de stare civilă false și un certificat de moștenitor încheiat prin fraudă. Ulterior, parterul uneia dintre clădiri a fost închiriat către banca Raiffeisen. Astfel, timp de 14 ani, familiile Baștea și Iohannis au încasat rente totale de aproximativ 640.000 de euro.

În acest moment dreptul de propritate asupra parterului închiriat către Raiffeisen  este contestat în instanță.

În urma unei investigații, jurnaliștii de la RISE Project au reușit să afle povestea familiei Baștea, care provine din comuna Viștea, o localitate de la poalele Munților Făgăraș. Ioan Baștea era electrician la Combinatului Chimic din Victoria, iar soția sa, Rodica, era angajată la biroul de contabilitate al societății care alimenta orașul cu apă caldă.

În 2000, familia Baștea a plecat în SUA, în urmă cu 15 ani, prin Loteria Vizelor, stabilindu-se în Jacksonville (Florida), unde și-au cumpărat, în 2006, o locuință pentru care au plătit 320.000 de dolari.

Potrivit unui CV, publicat pe un site de recrutare a forței de muncă, în SUA, Rodica Baștea a fost bucătăreasă la un hotel, apoi a muncit la o fabrică de tutun. Ioan Baștea, care a murit în 2010, era tipograf la o firmă care producea plicuri. 

Fetele lor – Camelia și Ligia-Ioana – au făcut studii universitare în America, trăiesc ele în Jacksonville și sunt căsătorite cu români.

Anul trecut, soțul Cameliei, Nicu Borzea, a postat pe Facebook texte prin care saluta succesul lui Klaus Iohannis în alegeri. De asemenea, după ce Iohannis s-a instala la Palatul Cotroceni,
Nicu Borzea, venit tocmai din America, fotografiindu-se în mai multe încăperi de la Cotroceni.

Potrivit sătenilor din Viștea, nașul celui de-al doilea al lui Nicu Borzea ar fi chiar Iohannis.

RISE Project menționează că a încercat să ia legătura, prin e-mail, cu membrii familiei Baștea, însă aceștia nu au răspuns la mesajele trimise.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   case,   SUA