Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Noi detalii legate de incidentul care a lăsat nord-vestul României fără curent: Eevenimentul s-a declanșat în stația electrică Ernestinovo din Croația

Noi detalii legate de incidentul care a lăsat nord-vestul României fără curent: Eevenimentul s-a declanșat în stația electrică Ernestinovo din Croația

Un articol de: George Lupu - 26 Ian 2021, 11:04
Noi detalii legate de incidentul care a lăsat nord-vestul României fără curent: Eevenimentul s-a declanșat în stația electrică Ernestinovo din Croația Eveniment

Noi informații despre pana uriașă de curent care a lăsat în beznă mai multe state din Europa de Sud-Est, iar în România județele din nord-vest. Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO- precizează că, pe 8 ianuarie, zona sincronă din Europa continentală a fost separată în două din cauza întreruperilor de pe rețeaua de transport produse într-un timp foarte scurt.

 

Care sunt cauzele incidentului care a lăsat nord-vestul României în beznă

 

Potrivit noilor concluzii, evenimentul s-a declanșat în stația electrică Ernestinovo din Croația, prin protecție la supracurent, la ora 15.04, ora României. ENTSO precizează că acest lucru a dus la o decuplare a două bare în stația Ernestinovo, care, la rândul său, a separat fluxurile de energie electrică din nord-vestul de sud-est.

Liniile din nord-vest care au rămas conectate la o bară de legătură leagă Ernestinovo de Zerjavinec (Croația) și Pecs (Ungaria), în timp ce liniile din sud-est care au rămas conectată la altă bară leagă Ernestinovo de Yglijevik (Bosnia-Herțegovina) și Sremska Mitrovica (Serbia).

Această separare a generat deplasarea fluxurilor către liniile învecinate, care au fost ulterior supraîncărcate, iar la 15.05, zona sincronă a Europei a fost împărțită în două.

Separarea sistemului a avut ca rezultat un deficit de energie de aproximativ 6,3 GW în zona de nord-vest și un surplus de 6,3% în zona de sud-est a Europei, ceea ce a însemnat o scădere a frecvenței în zona de nord-vest și o creștere a frecvenței în zona de sud-est.

La ora 15.05 (ora României), frecvența în nord-vestul Europei continentale a scăzut inițial la o valoare de 49,74 Hz, timp de 15 secunde.

Ulterior, frecvența a atins o valoare de echilibru de aproximativ 49,84 Hz. În același timp, frecvența în zona de sud-est a crescut inițial la 50,6 Hz, înainte de a se stabili la valori între 50,2 Hz și 50,3 Hz.

Pe fondul scăderii din zona de nord-vest, unii consumatori intreruptibili din Franța și Italia au fost deconectați. Aceștia sunt consumatori mari care pot fi deconectați dacă frecvența scade sub un anumit prag. În schimb, în zona de sud-est, pe fondul creșterii frecvenței, s-au activat măsuri de reducere a alimentării de către producători.

Acțiunile au fost coordonate de operatorii sistemului de transport, pentru a putea fi reconectate cele două zone cât mai rapid. Astfel, la ora 15.08 (ora României) ambele zone au fost reconectate.

Potrivit ENTSO-E, rețelele țărilor europene sunt legate pentru a funcționa sincron la o frecvență de aproximativ 50 Hz. Un astfel de eveniment se poate întâmpla în orice sistem de eenrgie electrică. O separare a zonei sincrone cu o perturbație mult mai mare și cu impact mai putermnic asupra consumatorilor a mai avut loc în Europa pe 4 noiembrie 2006.

 Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Incident fără precedentÎn România, "vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15:05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţări.

La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a ţării. Reţeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16:45", se arată în comunicatul companiei Transelectrica.

Citeşte mai multe despre:   pana de curent,   Transelectrica