Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Noi dezvăluiri despre autostrada "plutitoare" Sibiu-Orăștie: Licitaţie viciată, proiect nerespectat, graba pentru inagurare, toate acestea cu implicații politice (VIDEO)

Noi dezvăluiri despre autostrada "plutitoare" Sibiu-Orăștie: Licitaţie viciată, proiect nerespectat, graba pentru inagurare, toate acestea cu implicații politice (VIDEO)

Un articol de: - 15 Oct 2015, 19:29
Noi dezvăluiri despre autostrada "plutitoare" Sibiu-Orăștie: Licitaţie viciată, proiect nerespectat, graba pentru inagurare, toate acestea cu implicații politice (VIDEO) Eveniment

CNADNR a constatat abateri grave în ceea ce privește respectarea proiectului de execuție aprobat pentru Autostrada Orăștie - Sibiu și a dispus demolarea și refacerea secțiunii de la km 60 la 600 a Lotului 3. Dincolo de aceste probleme, cazul autostrăzii plutitoare, cum a fost supranumită din cauza infiltrărilor de apă, este unul mult mai complex, cu rădăcini în procedura de atribuire a contractelor de proiectare şi execuţie, în perioada guvernării PDL.

În 2012, Guvernul anunţa că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a neregulilor constatate în atribuirea contractelor de lucrări la autostrăzile Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu, rezultate din controlul efectual de Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice în perioada august-octombrie 2012. Principalele nereguli se refereau la impunerea în documentaţia de atribuire a unor cerinţe minime de calificare restrictive, la impunerea altor criterii de calificare decât cele prevăzute de lege şi la încălcarea transparenţei necesară în cazul achiziţiilor publice.

O situaţie ciudată a mai fost descoperită de ANRMAP: fiecare dintre cele 6 societăţi respinse la procedura Nădlac-Arad au primit contracte pentru autostrada Orăştie-Sibiu. La tronsonul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, tocmai cel care are probleme în prezent, au fost depuse 6 oferte, dar din cauza condiţiilor considerate abuzive de ANRMAP doar una a fost admisă: cea a italienilor de la Impregilo.

Controlul ANRMAP din 2012 viza identificarea cauzelor care au determinat întârzieri în execuţia lucrărilor de infrastructură rutieră aflate în derulare, perioada verificată fiind 1 ianuarie 2007-31 august 2012. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale tocmai reziliase contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

Astfel, un adevărat lanţ al slăbiciunilor au dus la situaţia din prezent de pe Autostrada Sibiu-Orăştie: licitaţie viciată, proiect nerespectat, graba pentru inagurare. Toate acestea, cu implicaţii politice atât în fosta guvernare PDL, cât şi în noua guvernare USL/PSD.Citeşte mai multe despre:   Autostrada Romania,   cnadnr