Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Noi măsuri bisericești pentru starea de alertă. Acestea privesc accesul în biserici, în cimitire, precum și modul în care vor fi organizate slujbele

Noi măsuri bisericești pentru starea de alertă. Acestea privesc accesul în biserici, în cimitire, precum și modul în care vor fi organizate slujbele

Un articol de: Roxana Mirea - 14 Mai 2020, 23:35
Noi măsuri bisericești pentru starea de alertă. Acestea privesc accesul în biserici, în cimitire, precum și modul în care vor fi organizate slujbele Sursa Foto: doxologia.ro Eveniment

Din 15 mai încetează starea de urgență, care va fi înlocuită cu starea de alertă. În acest context, Patriarhia Română transmite mai multe îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române. Acestea privesc accesul credincioșilor în biserici, participarea la slujbele religioase, dar și accesul în cimitire.

 

Reguli pentru accesul persoanelor în biserici

 

1. Credincioșii care vor intra în biserică din diferite motive, precum spovedania sau rugăgiunea individuală, sunt nevoiți să păstreze o distanță de doi metri unii față de ceilalți. Regula va fi respectată de la intrarea în lăcașul de cult până la părăsirea lui.

2. Vârstinii și persoanele cu probleme majore de sănătate şi persoanele din grupele cu risc sporit sunt sfătuite să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice. Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârșite în aer liber.

3. Persoanele care sunt infectate cu noul coronavirus sau care prezintă simptome pentru COVID-19, precum și persoanele aflate în carantină sau cele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la nicio slujbă religioasă.

4. Nu se permite accesul în lăcașul de cult a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

5. Angajații sau voluntarii desemnați ai respectivei biserici se vor ocupa cu asigurarea ordinii, disciplinei și igienei.

6. La Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, săvârșite în aer liber, lângă lăcașul de cult, pot participa şi credincioşii mireni.

7. La slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție.

8. Măștile de protecție sunt obligatorii pentru toți cei care iau parte la slujbă. Excepție fac slujitorii bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

9. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii pentru a se evita aglomerația la slujbele de sâmbătă şi duminică

10. Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor purta mască de protecție și vor menține o distanță de 2 metri unul față de celălalt.

11. Sfânta Taină a Botezului şi Sfânta Taină a Cununiei se vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi (slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii). Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei.

12. Slujba de înmormântare se va săvârși în biserică cu un număr de maximum 16 persoane sau în aer liber. Distanța de 2 metri rămâne valabilă și în acest caz, precum și alte prevederi legale.

13. Credincioşii bolnavi aflaţi la domiciliu sau în spitale pot primi Împărtăşania pentru bolnavi cu respectarea strictă a regulilor sanitare, potrivit îndrumărilor speciale pentru aceste cazuri.

 

Reguli pentru folosirea spațiului liturgic

 

1. La intrare şi ieșire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de la ieșire. Datorită acestei măsuri, credincioșii nu se vor intersecta.

2. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.

3. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare. Fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

4. Se va evita atingerea sau sărutarea icoanelor și a sfintelor moaște, precum și a mâinii slujitorilor Sfântului Altar.

5. Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.

6. La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică.

7. accesul la lumânări se va face prin evitarea aglomerației și păstrarea distanței.

 

Cum se vor desfășura slujbele. Reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

 

1. Numărul slujitorilor Sfântului Altar trebuie să fie relativ mic (de pildă, un ierarh, doi preoți, doi diaconi și doi paracliseri), pentru a se putea păstra o anumită distanță de 2 m între ei.

2. Cântarea liturgică se realizează de către maximum 3 cântăreți la parohii și 6 cântăreți la catedrale, care vor păstra între ei distanța fizică sanitară.

3. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăța înainte și după încheierea slujbelor. Stranele și pardoseala vor fi de asemenea curăţate.

4. Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. Modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

 

Reguli de urmat pentru accesul în cimitire

 

1. În cimitire, persoanele trebuie să respecte o distanță fizică de doi metri una față de celaltă. Excepție fac membri unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuinţă.

 

Documentul complet, aici.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Patriarhia Romana,   coronavirus