Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Schimbare ciudată a VÂRSTEI de PENSIONARE în România: De ce DOCUMENT au nevoie cei care ies la pensie pentru limită de vârstă...

Schimbare ciudată a VÂRSTEI de PENSIONARE în România: De ce DOCUMENT au nevoie cei care ies la pensie pentru limită de vârstă...

Un articol de: -
Eveniment

Proiectul noii Legi a pensiilor a fost recent lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
Conform acestuia, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, care au născut trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani.

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. 
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. 
În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau pensionare la vârsta standard de pensionare.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, care au născut trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea cu şase ani a vârstei de pensionare. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an la reducerea vârstei de pensionare. De exemplu, o femeie care a realizat stagiul minim de cotizare, a născut şi crescut patru copii va beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu şapte ani. Conform aceluiaşi algoritm, o femeie care a născut şi crescut cinci copii va beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu opt ani, dacă a realizat stagiul minim de cotizare, scrie economica.net. 

Persoanele care au depăşit cu cel puţin opt ani stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. La stabilirea stagiului complet de cotizare se iau în considerare şi perioadele asimilate în care persoana s-a aflat într-una dintre situaţiile:
- a obţinut diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor. Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.
- a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
- a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
- e beneficiara Decretului-lege nr. 118/1990, potrivit căruia perioada de după data de 6 martie 1945 în care persoana a executat o pedeapsă privativă de libertate pe motive politice, a fost internată într-un spital de psihiatrie pe motive politice, ori a fost strămutată într-o altă localitate din aceleaşi raţiuni e recunoscută ca vechime în muncă. Detalii despre beneficiarii Decretului-lege nr. 118/1990, aici. 
- a realizat perioade necontributive care au constituit vechime în muncă, în baza legislației în vigoare până la data de 1 aprile 2001.

Perioadele prevăzute mai sus se valorifică ca perioadă asimilată numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile legii.
Stagiul de cotizare se certifică, la cererea asiguratului sistemului public de pensii, de către Casele Teritoriale de Pensii. 
 

Citeşte mai multe despre:   Legea pensiilor,   Ministerul Muncii
 
 
 
Loading...