Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Numărul de telefon la care românii se pot informa despre corovirus: Autoritățile fac apel ca 112 să fie folosit doar pentru urgențe

Numărul de telefon la care românii se pot informa despre corovirus: Autoritățile fac apel ca 112 să fie folosit doar pentru urgențe

Un articol de: Sebastian Pricop - 27 Feb 2020, 11:08
Eveniment

În contextul descoperirii primului caz de infecție cu coronavirus în România, autoritățile au deschis o linie Telverde prin care românii se pot informa despre coronavirus. Astfel, la numărul 0800800358 aceștia pot suna gratuit, între orele 8 și 23, pentru a primi toate detalii necesare. 

Acesta este doar un număr pentru informare, numărul unic de urgență 112 fiind singurul la care pot fi anunțate urgențele medicale.

"La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.

Rugăm cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Reiterăm faptul că linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență!

În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112", transmit autoritățile.

Reamintim că un tânăr din Gorj, care a intrat în contact cu cetățeanul italian care a trecut prin România, este primul caz de coronavirus din țară. Acesta a fost preluat și internat izolat de restul pacienților de la Institutul Matei Balț.

La nivel național mai sunt 99 de persoane în carantină în timp ce alte 5667 sunt monitorizate de la domiciliu.

"Până în acest moment, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu virusul COVID – 19 (coronavirus), astfel că nu se poate vorbi de o epidemie. 

Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat la București, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș, este în stare bună și nu prezintă simptome specifice.

Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital și se află în monitorizare, clinic și biologic.

De asemenea, a fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica și testa persoanele cu care cetățeanul român purtător al virusului a intrat în contact.

În prezent, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș sunt în lucru un număr de 17 probe biologice.
 
În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile naționale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația la nivel național și internațional.

În acest moment, un număr de 99 de persoane se află în carantină, iar 5667 persoane sunt monitorizate la domiciliu. 

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 163 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București – 59) cu privire la Coronavirus", mai arată autoritățile.
 

Citeşte mai multe despre:   Gorj