Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Numele lui Gabriel Oprea implicat într-un nou scandal: Terenul pe care dorea să construiască un hotel a fost obținut ilegal de la Curtea de Conturi (VIDEO)

Numele lui Gabriel Oprea implicat într-un nou scandal: Terenul pe care dorea să construiască un hotel a fost obținut ilegal de la Curtea de Conturi (VIDEO)

Un articol de: - 27 Iun 2016, 13:24
Eveniment

Jurnaliștii de la cetățeanul.net au publicat o investigație ce arată că terenul de la malul lacului Colentina pe care se construiește hotelul lui Gabriel Oprea a fost furat din proprietatea publică a statului prin complicitatea unor persoane din conducerea Curții de Conturi.

Pe 16 septembrie 2004, guvernul a aprobat o hotărâre prin care atribuia Curții de Conturi un teren de 8300 de metri pătrați pentru construirea unui nou sediu. Cum terenul se află într-o zonă foarte valoroasă pentru samsarii imobiliari, pe malul lacului Colentina, și peste drum de lacurile Tei și Floreasca, Curtea de Conturi nu a mai ajuns însă să-și construiască niciun sediu.

În 2006, la pe adresa Curții de Conturi a sosit o scrisoare de la Primăria Sectorului 2, prin care instituția era întrebată dacă nu vrea să cedeze terenul Primăriei deoarece avea pentru acesta cereri de revendicare.

Potrivit unor surse oficiale, Președintele Curții de Conturi, Dan Drosu Șaguna a răspuns afirmativ scrisorii primăriei lui Neculai Onțanu. Răspunsul a fost dat ilegal, spun sursele, deoarece Șaguna nu a cerut aprobarea plenului Curții de Conturi și nici a comitetului de conducere, iar terenul nu putea fi luat Curții de Conturi decât printr-o hotărâre de guvern!

După răspunsul ilegal al lui Șaguna, între Curtea de Conturi şi Primăria sectorului 2 s-a semnat un protocol „penal” de predare-primire a terenului. Șaguna nu a mai semnat însă protocolul! Pe protocolul ilegal și-a pus semnătura secretarul general de atunci al Curții de Conturi, George Pufan, promovat ulterior ca reprezentant al României la Curtea de Conturi Europeană, din Luxemburg. Pufan ocupă funcția și în prezent!
Contactați telefonic, cei doi au susținut că nu-și mai aduc aminte de terenul dat prin hotărâre de Guvern.

Actualul președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat că pentru jurnaliștii de la cetățeanul.net, că în opinia domniei sale,terenul a fost cedat ilegal de Curtea de Conturi a României. „Terenul nu avea cum să ajungă legal, în proprietate privată, pentru că a fost trecut, prin hotărâre de guvern (HG 1608/2004 – n.n.) în proprietate publică. Terenul Curții de Conturi nu putea fi scos legal din proprietate publică decât tot prin hotărâre de guvern! Or, o asemenea hotărâre nu există!"

Ulterior „Terenul din strada Barbu Văcărescu ce a făcut obiectul reconstituirii fusese transferat în anul 2004 în domeniul public al statului și atribuit Curții de Conturi prin hotărâre de guvern în vederea construcției unui sediu”, precizează procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Onțanu. Mai mult, procurorii DNA au descoperit că instituția Curții de Conturi a renunțata la teren prin implicarea unei persoane de conducere care a făcut toate eforturile, deși nu avea atribuții în acest sen, pentru ca pământul să ajungă la Primăria Sector 2 care apoi să-l retrocedeze suspect.

Deși terenul este și astăzi, legal, domeniu public al statului destinat construirii sediului Curții de Conturi a României, el a fost demult împărțit în mai multe loturi care s-au dat sau s-au vândut mai multor personalități din lumea politicii sau a afacerilor mai mult sau mai puțin subterane.

Astfel, contra unor șpăgi de 3,5 milioane de euro date către primarul Neculai Onțanu și secretarul Toma Șutru, în 2007 a fost pus în posesia terenului Tudor Ioan Ionescu (urmaș al politicianului interbelic Take Ionescu). „Ulterior, a fost emis titlul de proprietate nr. 100421 din 20.09.2007 pe numele lui Tudor Ionescu pentru o suprafață de teren totală de 9,6839 ha, compus din 7 loturi situate pe raza sectorului 2 București, printre care un teren în suprafață de 11.774,06 mp situat pe strada Barbu Văcărescu”, scriu procurorii DNA.

Terenul a ajuns apoi în posesia nepoatei a lui Gabriel Oprea, Loredana Radu, a fostului director de la Metrorex, Aurel Radu, dar și în proprietatea unei firme controlate de milionarul Dragoș Dobrescu, potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Gabriel Oprea implicat într-un nou scandal: A obținut un teren ilegal cu complictatea Curții de Conturi

 

Citeşte mai multe despre:   Gabriel Oprea,   terenuri,   DNA,   dezvaluiri,   Curtea de Conturi
 
Loading...