Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment O comună din Sibiu vrea să fie scoasă de pe lista UNESCO pentru că organizația nu îi permite să își renoveze casele

O comună din Sibiu vrea să fie scoasă de pe lista UNESCO pentru că organizația nu îi permite să își renoveze casele

Un articol de: - 29 Oct 2014, 13:18
O comună din Sibiu vrea să fie scoasă de pe lista UNESCO pentru că organizația nu îi permite să își renoveze casele Foto: sibiuplace.ro Eveniment

Localnicii din comuna Valea Viilor, județul Sibiu, vor ca localitatea lor să fie scoasă de pe lista siturilor UNESCO pentru că organizația nu le permite să își renoveze casele decât după reguli stricte și costisitoar, relatează Digi 24.

Comuna Valea Viilor a fost declarată încă din anul 1999 obiectiv din patrimoniul mondial UNESCO, alături de alte șapte fortificații din Transilvania.

UNESCO a inclus pe lista patrimoniului mondial întreaga localitate, ceea ce înseamnă că în zona protejată intră și casele locatarilor, nu doar biserica fortificată. Oamenii se plâng acum că nu mai pot face nicio modificare la case.

Autoritățile locale susțin că au anual peste 10.000 de vizitatori, dar recunosc că nu au ce să le ofere.

„Biserica noastră este vizitată de multe ori de turiști, dar rămân un timp foarte scurt la noi pentru că nu există pensiuni”, a spus Elena Laţă, viceprimar al comunei Valea Viilor.

Legea prevede ca inspectorii Direcției pentru Cultură să monitorizeze fiecare casă din localitate.

„Din păcate, problema este, evident, una financiară. Este problema faptului că atât statul român, cât și proprietarul de casă, teren într-un sit UNESCO, nu are banii necesari de a-și reface imediat clădirea”, a spus Răzvan Pop, director la Direcția pentru Cultură.

Rapoartele întocmite de autorități se lasă de fiecare dată cu amenzi, dar oamenii continuă să își renoveze casele fără să consulte specialiștii. La doar 50 de metri de biserica fortificată care a fost inclusă în lista patrimoniului UNESCO se află o casă, renovată necorespunzător, în culori stridente, cu geamuri termopan și cu o poartă care nu mai are nicio legătură cu arhitectura inițială.

Sătui să fie luați la întrebări, oamenii cer să fie scoși de pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

„Când a fost vorba să intre comuna în UNESCO, pe noi nu ne-a întrebat nimeni”, a spus un sătean.

Chiar dacă localnicii ar organiza un referendum pentru ieşirea de pe lista UNESCO, Valea Viilor ar rămâne monument național.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Sibiu