Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment O delegaţie a Comisiei LIBE vine la Bucureşti pentru discuții cu Iliescu, Aurescu, Niţu legate de centre CIA

O delegaţie a Comisiei LIBE vine la Bucureşti pentru discuții cu Iliescu, Aurescu, Niţu legate de centre CIA

Un articol de: - 08 Sep 2015, 21:45
Foto: tion.ro Eveniment

O delegaţie a Comisiei LIBE din Parlamentul European va veni la Bucureşti, în perioada 24-25 septembrie și va avea discuţii cu Ion Iliescu, Ioan Talpeş, Bogdan Aurescu, Tiberiu Niţu, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, în legătură cu presupuse centre CIA în România. Din delegaţia Comisiei LIBE fac parte Tanja Fajon, Eva Joly, Laura Ferrara, Jeroen Lenaers şi Barbara Spinelli.

"O delegaţie a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne va vizita Bucureştiul în perioada 24 -25 septembrie pentru a verifica presupusele transporturi şi deţineri ilegale de prizonieri de către CIA", a precizat departamentul de comunicare al LIBE, citat de Mediafax.

Programul delegaţiei cuprinde întâlniri și cu Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH, Diana-Olivia Hatneanu, membru în consiliul director al APADOR-CH, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice şi cu Adrian Mogos şi George Colgiu, de la International Consortium of Investigative Journalists.

Comisiile pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din Parlamentul European au reînceput ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, ca urmare a unor dezvăluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA, potrivit unei rezoluţii adoptate în 11 februarie de Parlament.

Această anchetă presupune, printre altele, trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informaţii în statele membre unde există acuzaţii că au fost centre secrete CIA de detenţie şi culegerea tuturor informaţiilor şi probelor relevante privind posibile dări de mite sau alte fapte de corupţie în legătură cu programul CIA, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Acuzaţiile privind utilizarea de către CIA a statelor membre UE, printre care România, Polonia şi Lituania, pentru transportarea şi detenţia ilegală a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporară a Parlamentului European creată în 2006. De atunci, europarlamentarii au cerut în mod repetat investigaţii aprofundate privind colaborarea statelor membre UE cu programul CIA de detenţie secretă şi extrădare extraordinară.

În raport se arată că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în România şi Lituania în 2002 şi 2003, iar primii deţinuţi ai CIA ar fi ajuns în închisoarea din România în toamna anului 2003.

În România a existat o anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni, care a stabilit că nu au existat închisori CIA pe teritoriul ţării.

După publicarea raportului Senatului SUA, MAE a precizat, pe 16 decembrie 2014, că autorităţile române nu deţin probe referitoare la centre de detenţie ale CIA sau acţiuni de privare de libertate întreprinse de Agenţie pe teritoriul naţional, dar nu pot ignora "alegaţiile" aduse, astfel că manifestă disponibilitate pentru elucidarea acestora.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie derulează în prezent o anchetă privind închisorile CIA, în urma unei reclamaţii făcute de sauditul Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care acuză detenţia secretă, rele tratamente şi procedura de extrădare.


Citeşte mai multe despre:   Parlamentul European,   Ion Iliescu,   Bogdan Aurescu,   Tiberiu Nitu