Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment O echipă de cadre didactice de la ASE a inventat o semi-mască de protecție 3D, în contextul combaterii infectării cu SARS-CoV-2

O echipă de cadre didactice de la ASE a inventat o semi-mască de protecție 3D, în contextul combaterii infectării cu SARS-CoV-2

Un articol de: Catinca Giosanu - 25 Mai 2020, 19:37
 O echipă de cadre didactice de la ASE a inventat o semi-mască de protecție 3D, în contextul combaterii infectării cu SARS-CoV-2 Eveniment

O echipă de cadre didactice de la Academia de Studii Economice din Capitală, sub coordonarea profesorului universitar doctor Răzvan Bologa, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, a elaborat și depus la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare documentația tehnică necesară pentru avizare pentru un echipament medical printat 3D, util în lupta împotriva coronavirusului.

”Avizarea este necesară pentru omologarea producerii acestui echipament de protecție respiratorie, realizat în tehnologia 3D, spre a fi distribuit în spitalele românești. Astfel, cei care dispun de imprimante 3D vor putea să imprime un model de semi-mască realizat în conformitate cu cerințele legale din România. Fișierele STL vor fi puse gratuit la dispoziția celor interesați pe site-ul dmci.ase.ro, Direcția Managementul Cercetării și Inovării din ASE, împreună cu întreaga procedură de fabricație”, potrivit unui comunicat al instituției remis presei.

 A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Care este nivelul de performanță al produsului

 

Această mască nu conține interfețe de interconectare cu alte echipamente. Cu toate acestea, prin forma sa adaptată fizionomiei feței, masca permite celui care o poartă să utilizeze concomitent și alte echipamente de protecție complementare, precum vizierele, antifoanele sau măștile complete.

”Performanța produsului se bazează, în primul rând, pe capacitatea de a izola complet gura și nasul purtătorului. În acest sens, cochilia este tipărită dintr-o singură bucată de material, fără lipituri chimice, găuri de fixare comunicante sau prinderi mecanice. Demontarea produsului în vederea curățării și sterilizării presupune detașarea capacului incintei elementului filtrant prin simplă tragere”, a subliniat ASE.

Potrivit realizatorilor, această mască de tip 3D este reutilizabilă, integritatea sa nefiind afectată de purtări și sterilizări repetate. Proiectarea conceptuală a produsului a avut la bază recomandările Uniunii Europene cu privire la producția de echipamente medicale de protecție prin intermediul imprimantelor 3D aditive. Semi-masca este realizată în întregime din filament PETG prin tipărire 3D aditivă.

 

Masca a fost trimisă spre avizare

 

ASE a depus la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare documentația tehnică necesară pentru avizare pentru un echipament medical printat 3D, util în lupta împotriva coronavirusului.

Materialul este aprobat pentru folosire în industria alimentară, prin urmare cel care va purta această mască nu va fi expus inhalării de substanțe dăunătoare, chiar și în urma unor sterilizări repetate. Specificațiile PETG asigură integritatea produsului până la temperaturi de 190 de grade Celsius fără deformări semnificative, de asemenea nu există limitări cu privire la temperaturile minime, materialul fiind rezistent la îngheț.

Echipa implicată în realizarea documentației este formată din mai multe cadre didactice universitare: Bologa Răzvan, Tatu Cristian, Nică Ionuț, Moise Daniel, Nișioiu Codrin, Gogu Emilia, Dumitru Mădălina, Drăghici Alina, Băncescu Mioara, Mușetescu Radu Cristian și Orzan Mihai.

 

Inistituirea obligativității purtării măștii de protecție

 

Potrivit ordinului 874/81/2020 al Ministerului Sănătății, emis în colaborare cu Ministerului Afacerilor Interne, pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu noul virus de tip SARS CoV-2.

Art. 1. — Pe durata stării de alertă, în spațiile publice închise, spațiile comerciale și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. — Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologie și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexă.

Amenda maximă pentru încalcarea acestei măsuri de restricție în contextul combaterii răspândirii coronavirului este de 2.500 lei.

 

Citeşte mai multe despre:   Academia de Studii Economice