Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment O Gaură neagră SUPERMASIVĂ poate schimba TOTUL! Se va apropia la o distanţă de doar…

O Gaură neagră SUPERMASIVĂ poate schimba TOTUL! Se va apropia la o distanţă de doar…

Un articol de: - 03 Mar 2018, 19:24
Eveniment

În acest an astronomii se pregătesc să confirme sau să infirme o precizere făcută de Albert Einstein.

Savantul a afirmat că atunci când un obiect (steaua S0-2) se apropie de o sursă masivă (gaură neagră), lumina sa „coboară” din spaţiul-timpul deformat în zona spectrului de energie mică (de culoare roşu), menționează descopera.ro.

Potenţialul gravitaţional poate duce ca lumina să piardă suficientă energie pentru a se deplasa spre roşu. Roşul este culoarea spectrului electromagnetic care reprezintă domeniul de energie mică din cauza unor efecte gravitaţionale - precum cel care va avea lor la apropierea celor două corpuri.

Gaura neagră supermasivă, Sagittarius A*, din centrul Căii Lactee, are o masă de 4.000.000 de mase solare. Steaua S0-2 se va apropia la o distanţă de doar 18 miliarde de kilometri de gaura neagră, ceea ce e de trei ori distanţa dintre Pluto şi Soare, sau 17 ore lumină, scrie Forbes.

S0-2 a atins o viteză maximă de 2,5% din viteza luminii când va trece foarte aproape de Sagittarius A*.

Evenimentul va testa predicţiile lui Einstein pentru deplasarea spre roşu gravitaţională. Einstein a mai prezis şi o mică deviere a stelei care se apropie, un efect pe care astronomii speră să-l măsoare.

Fără să existe dovezi că ar fi de fapt un sistem binar, condiţiile sunt ideale pentru acest test (dacă existau două stele, câmpurile gravitaţionale interferau unele cu altele, iar măsurătorile nu puteau fi efectuate cu aceeaşi precizie”.

Citeşte mai multe despre:   gaura neagra