Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment O maramureșeancă și-a construit gardul din pietre semiprețioase. Unde le-a găsit

O maramureșeancă și-a construit gardul din pietre semiprețioase. Unde le-a găsit

Un articol de: - 28 Sep 2017, 12:07
Eveniment

O femeie din localitatea maramureșană Firiza și-a construit gardul gospodăriei dintr-o piatră semiprețioasă, fără să știe acest lucru. A adus piatra dintr-o zonă de munte și credea că este cremene, însă specialiștii sunt mai mult decât convinși că este vorba de o piatră semiprețioasă, jasp. 

Pietrele au fost puse între două rânduri de plasă de sârmă, iar cei care și-au dat seama de tipul acestora au rămas șocați. 

Mama femeii care a avut ideea să folosească tipul respectiv de piatră pentru gardul curții a spus că nu avea habar de valoarea materialului în momentul în care au făcut construcția. 

„Piatra au adus-o de pe Valea Romană. E cremene. Nu ştiu să aibă vreo valoare. Au adus-o din pădure. E un loc la care îi zice Izvorul de cremene. Aici, pe vale, este cremene de culoare albă. Şi aici este destulă, dar ei au adus-o de acolo. Aici mai avem în curte o bucată mare, au pus-o acolo, că e frumoasă”, a spus Irina Berințan, potrivit Adevărul

„O fi fost vreun vulcan, cândva şi o rămas roca asta. Am auzit că are valoare, că bătrânii, de mult, când nu erau chibrite, făceau foc cu ea. Luau iască de pe lemne, cum se face pe fag şi o puneau la uscat şi aveau un fel de amnar şi puneau iasca pe piatră şi cu amnarul cela dădeau aşa până făcea scânteie. Amnarul e ca un colier. Dar era făcut din fier şi când dădea cu el, sărea scânteie. Punea iasca pe cremene şi făcea foc”, a mai adăugat femeia. 

Citeşte mai multe despre:   femeie,   munte
 
 
 
Loading...