Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment O nouă sesizare de plagiat pe numele lui Ponta, depusă la Consiliul de Etică. Ministrul Andronescu: Plagiatul este un caz închis

O nouă sesizare de plagiat pe numele lui Ponta, depusă la Consiliul de Etică. Ministrul Andronescu: Plagiatul este un caz închis

Un articol de: - 23 Iul 2012, 12:16
O nouă sesizare de plagiat pe numele lui Ponta, depusă la Consiliul de Etică. Ministrul Andronescu: Plagiatul este un caz închis Foto: ziarelive.ro Eveniment

Cazul plagiatului premierului Victor Ponta este în continuare în atenția presei, de data asta prin două situații contradictorii. În timp ce ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Gândul, că acest caz este ”încheiat”, luni dimineață a fost depusă o sesizare de plagiat pentru alte două publicații ale premierului.

Scandalul este departe de a se fi terminat pentru că o nouă sesizare de plagiat împotriva prim-ministrului Victor Ponta a fost depusă la Consiliul National de Etică din subordinea Ministerului Educației.

Sesizarea se referă la cărţile: "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar" din 2010 (realizată în colaborarea cu D. Coman) și la "Curtea penală internaţionala" din 2004, ambele materiale fiind semnate de Victor Ponta

Potrivit sesizării, lucrările, și în special cea din 2010, conțin pasaje copiat ”în bloc” din alte trei surse: Grigore Geamanu, "Dreptul international penal si infractiunile internationale", Dumitru Diaconu. "Curtea penală internaționala - istorie si realitate" și Vasile Crețu, "Drept internațional penal".

Potrivit sesizării, al cărei text este public parțial de HotNews, ”este remarcabilă prezența unor pasaje în care se analizează cazul fostului dictator chilean Augusto Pinochet, la timpul prezent și chiar la viitor. Este clar că pasajele sunt preluate din opere scrise elaborate înainte de moartea lui Pinochet în decembrie 2006. Apariția acestor pasaje într-o operă publicată în 2010 este o dovadă incontestabilă nu numai că acele pasaje constituie un plagiat, ci și ca cei doi autori, doamna Coman și domnul Ponta, au copiat în bloc pasaje fără a le citi, doar pentru a umple paginile și pentru a da lungimea corespunzătoare lucrării.”

Sesizarea face mențiune și la faptul că lucrările citate publică repetat aceleași rezultate ca elemente de noutate stiințifică.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat tot luni, că ancheta în cazul acuzaţiilor de plagiat privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta s-a încheiat, la fel și cazul. Cei care pot depune contestaţie sunt "persoanele găsite vinovate" sau "autorul sesizării", adică Ponta însuși.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât săptămâna trecută că premierul Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele". Premierul a refuzat să admită acest verdict, considerându-l unul politic.


Citeşte mai multe despre:   plagiat,   Victor Ponta,   sesizare,   ministrul educatiei,   Ecaterina Andronescu