Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment „O ţară tristă, plină de umor!”. Pleșu: Ludovic Orban e şi chitarist şi gurist, Tălmăcean e un Michael Jackson al românilor, Ponta dansează ca o cadînă, Mazăre e Regele-Soare al Tomis-ului, Băsescu bate palma de pămînt ca un profesionist

„O ţară tristă, plină de umor!”. Pleșu: Ludovic Orban e şi chitarist şi gurist, Tălmăcean e un Michael Jackson al românilor, Ponta dansează ca o cadînă, Mazăre e Regele-Soare al Tomis-ului, Băsescu bate palma de pămînt ca un profesionist

Un articol de: - 12 Oct 2015, 11:49
„O ţară tristă, plină de umor!”. Pleșu: Ludovic Orban e şi chitarist şi gurist, Tălmăcean e un Michael Jackson al românilor, Ponta dansează ca o cadînă, Mazăre e Regele-Soare al Tomis-ului, Băsescu bate palma de pămînt ca un profesionist Foto: Adevarul Eveniment

„O ţară tristă, plină de umor!”. Andrei Pleșu afirmă că politicienii de pe Dâmbovița nu au alt program decât să fie “simpatici”, “băieți de comitet”, clovni “de gașcă”.  “La noi, pe un fond de evidentă tensiune economică, financiară, socială, politică, poanta de cartier, pălăvrăgeala „hazoasă”, replica şmecheră sunt pe cît de inadecvate, pe atît de răspîndite.

La diferite televiziuni, în discursuri parlamentare, în interviuri, politicienii noştri se întrec în mici ironii ţanţoşe, în fente de circ, în bufonerii de chermeză”, scrie criticul politic într-un articol pentru adevarul.ro.

“Țara piere și baba se piaptănă” este proverbul care caracterizează cel mai bine situația pe care o trăim în acești ani în românia. Reprezentanții de la vârf  au timp și chef să se amuze și să ne amuze.

„Problema este că o undă de frivolitate prost plasată începe să se manifeste şi la case mai mari”, observă scriitorul. Românii au exportat stilul caracteristic de a face politică până la Bruxelles.

„<> autohtonă cucereşte mapamondul. Spun asta, după ce descopăr, uimit, nonşalanţa <> a unui politician de prim rang din ierarhia comunităţii europene: Jean-Claude Juncker”, noteză Pleșu.

Președintele Comisiei Europene are la îndemână vorbe de duh și gesturi de “agapă amicală”.

„Pe cutare demnitar belgian îl pupă pe chelie, pe cutare prim-ministru îl bate, la propriu, pe burtă ca să-i atragă atenţia că s-a îngrăşat, unui gazetar care îl întreabă cum e cu criza economică din Grecia îi răspunde, sibilinic: <>”. Spectaculos pînă la sminteală a fost modul cum l-a întîmpinat, acum ceva timp, la Bruxelles, pe Viktor Orban: o uşoară pălmuţă pe obraz, însoţită de un cordial: Salut, dictatorule!” , amintește Andrei Pleșu în articolul său.

Toţi politicienii planetei par dispuşi să ambaleze catastrofa în termeni de farsă carnavalescă.

“Putin cîntă „Blueberry Hill” dinaintea unei asistenţe entuziaste (Sharon Stone, Kevin Costner, Depardieu etc.), Obama ştie şi el să cînte şi nu se sfieşte s-o arate. Bill Clinton a cîntat şi el, Chavez de asemenea, de Berlusconi nu mai vorbesc…Sfîrşitul lumii? Aş! „C`eşti copil?” Totul e sub control. Toată lumea rîde, cîntă şi dansează”, mai scrie Pleșu.

Și să nu îi uităm pe ai nosștri: “Ludovic Orban e şi chitarist şi gurist, Tălmăcean e un Michael Jackson al românilor, Ponta dansează ca o cadînă, Mazăre e Regele-Soare al Tomis-ului, Băsescu bate palma de pămînt ca un profesionist”.

„Şi dacă văd că lumea devine (prea) serioasă, mă încumet şi eu, cu modestie, să cînt niscaiva romanţe. Ne-am săturat de veşti proaste! Suntem pe mîini bune! Jean-Claude Juncker e gata oricînd „să facă show”: „în doi, în trei, în cîte cîţi vrei”. Şi stăm bine şi cu resursele: s-a descoperit apă pe Marte!”, conchide Andrei Pleșu.


 

 

Citeşte mai multe despre:   Andrei Plesu,   Bruxelles,   dans,   Victor Ponta