Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Tornadă surprinsă în județul Botoșani. Imagini spectaculoase cu fenomenul neobișnuit în România (VIDEO)

Tornadă surprinsă în județul Botoșani. Imagini spectaculoase cu fenomenul neobișnuit în România (VIDEO)

Un articol de: Beatris Ionita - 29 Mai 2020, 18:36
Tornadă surprinsă în județul Botoșani. Imagini spectaculoase cu fenomenul neobișnuit în România (VIDEO) Eveniment

O tornadă a avut loc vineri după amiază în județul Botoșani, iar oamenii au filmat fenomenul neobișnuit.

 În imaginile surprinse în satul Cucorăni, situat la nord-vest de botoșani și care au apărut pe internet se poate observa o furtună însoţită de o vijelie care are forma unei tornade.

 

 

O tornadă a făcut prăpăd în Botoșani în 2014

 

În iulie 2014, botoșănenii au fost luați prin surprindere de o tornadă puternică care le-a smuls acoperişurile caselor.  

Atunci au fost rase de pe fața pământuluidouă case, care nu erau locuite, un grajd de animale și distruse parţial 37 de locuinţe şi 23 de anexe gospodăreşti și a distrus sute de metri de reţele electrice, de telefonie şi internet, lăsând localitatea ruptă de lume. 

 Fenomenul "apei moarte" care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt "în gol"

În 2019, cea mai puternică tornadă din România a avut loc pe Autostrada Soarelui

 

Anul trecut, un autocar în care se aflau 40 de persoane s-a răsturnat pe autostrada A2, în localitatea Brâncoveni, judeţul Călăraşi, după ce șoferul a mers spre o tornadă puternică ce avea loc în zonă. Tot atunci, cel puțin 10 case au rămas fără acoperiș.
 

 

Cum se produce o tornadă?

 

Fenomenele care trebuie să se întâlnească pentru a forma o tornadă sunt instabilitate atmosferica, o masa de aer cald si o masa de aer rece, umezeala si vant care sa isi schimbe viteza si directia pe verticala.

Cea mai puternica tornada de la noi a fost cea de la Faceni, din 2002.

 

Tornadele încep să devină un fenomen obișnuit în România

 

În ultimii ani, temperatura medie a crescut cu aproape un grad în România și au apărut schimbările bruște de temperatură, aceasta fiind principala cauză pentru care tornadele tornadele încep să își facă simțită prezența și la noi.

Cel mai probabil, fenomenul are loc în intrevalul orar 16.00-18.00, când atmosfera joasă este cea mai instabilă, în lunile mai şi iulie, cu un maxim în luna mai.

România este considerată o zonă propice pentru tornade, din cauza mediului şi reliefului care favorizează formarea un astfel de vârtej, comparativ cu alte regiuni. Pentru Sud-Estul României, numărul mediu de zile cu medii favorabile formării de tornade este între 4 şi 6 faţă de restul ţării, unde numărul este de 3.

Specialistii în fenomene meteorologice au stabilit că, pana in 2029, în Romania șansele de producere a unei tornade vor crește semnificativ, pentru că vremea se schimba, favorizând întâlnirea fenomenelor care să producă o tornadă.

 

Ce să faci dacă începe o tornadă?

 

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când vezi că se apropie o tornadă trebuie încerci să te adăpostești într-un loc sigur, cum ar fi pivniţa, sau o cameră de la parterul clădirii, dacă este posibil cu cât mai puține ferestre.

Atenție! Cel mai nesigur loc în caz de tornadă este maşina.

Așază-te cât mai ghemuit, și protejează-ți capul cu mâinile, ca să nu fi uşor lovit. De asemenea, este recomandat să te acoperi cu o pătură său să stai într-un colț unde nu poți fi lovit de obiectele din jur sau de geamurile sparte. Cele mai bune sigure locuri sunt holurile de la parter și scările.

Citeşte mai multe despre:   tornada