Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Medic britanic, citat de BBC: Oamenii pot rămâne contagioși chiar și după vaccinare anti-COVID-19, motiv pentru care trebuie să respecte măsurile sanitare cu strictețe

Medic britanic, citat de BBC: Oamenii pot rămâne contagioși chiar și după vaccinare anti-COVID-19, motiv pentru care trebuie să respecte măsurile sanitare cu strictețe

Un articol de: Beatris Ionita - 24 Ian 2021, 15:17
Medic britanic, citat de BBC: Oamenii pot rămâne contagioși chiar și după vaccinare anti-COVID-19, motiv pentru care trebuie să respecte măsurile sanitare cu strictețe Foto: PIxabay Eveniment

Persoanele vaccinate împotriva Covid-19 ar rămâne contagioase și ar putea transmite virusul celor din jur, avertizează un medic specialist britanic. Din această cauză, persoanele imunizate ar trebui să respecte în continuare aceleași reguli de protecție și izolare.

Medicul Jonathan Van-Tam a subliniat că oamenii de știință „nu cunosc încă impactul vaccinului asupra transmiterii”, potrivit bbc.com. 

Profesorul în medicină spune că „niciun vaccin nu a fost vreodată” 100% eficient, deci nu există o protecție garantată. Oamenii pot să contracteze virusul în primele două-trei săptămâni de la prima doză și este „mai bine” să se aștepte „cel puțin trei săptămâni” pentru ca un răspuns imun să se dezvolte pe deplin la persoanele în vârstă.

"Chiar și după ce ați luat ambele doze de vaccin, puteți da Covid-19 altcuiva și transmiterea vor continua. Dacă nu sunteți atenți, ați putea răspândi în continuare virusul, menținând numărul de cazuri ridicat și punând pe alții în pericol", a mai spus Van-Tam.

Săptămâna trecută, autoritățile care cerecetează fenomenul în Israel au sugerat că o doză unică de vaccin Pfizer ar putea să nu fie la fel de eficientă cum se credea. Ministrul sănătății israelian, Yuli Edelstein, a declarat că unele persoane „se infectează încă” cu coronavirus după ce au primit prima doză de vaccin, dar că există „unele semne încurajatoare ale unor simptome mai puțin severe și mai puține spitaliză după prima doză".

 

Cum decurge vaccinarea anti-COVID-19 în România

 

În ultimele 24 de ore, în România au fost vaccinate anti-COVID 32.949 de persoane, astfel că numărul celor cărora le-a fost administrat serul împotriva noului coronavirus de la începutul campaniei de vaccinare, pe 17 decembrie, și până acum, a ajuns la 406.006, informează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).Așadar, 32.949 de persoane au fost vaccinate în ultimul interval de 24 de ore, dintre care 31.325 de persoane sunt vaccinate cu o doză, iar 1.624, cu două doze.

De asemenea, CNCAV menționează că numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) este  418.885, la un număr de 406.006 persoane din care: 393.127 persoane vaccinate cu 1 doză și 12.879 persoane vaccinate cu 2 doze.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

Totodată, în ultimele 24 de ore, în centrele de vaccinare din țară au fost înregistrate 60 reacții adverse comune și minore, dintre care 9 reacții de tip local și alte 51 de reacții generale.

Astfel, numărul total al reacțiilor consemnate de la debutul campaniei de vaccinare în Români este de  1.124, dintre acestea 366 fiind reacții de tip local cu durere la locul injectării, iar 758 reacții generale, precum febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie sau alergii de tip urticarie. Alte trei reacții sunt în curs de investigare, mai menționează reprezentanții CNCAV.

„Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare”, mai notează sursa citată.

Citeşte mai multe despre:   vaccin anti-COVID,   persoane vaccinate,   contagioși,   masuri de protectie