Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ofensiva Moscovei la Bucureşti: Limba rusă ar putea fi reintrodusă în programa școlilor românești (VIDEO)

Ofensiva Moscovei la Bucureşti: Limba rusă ar putea fi reintrodusă în programa școlilor românești (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 31 Iul 2014, 13:08
Ofensiva Moscovei la Bucureşti: Limba rusă ar putea fi reintrodusă în programa școlilor românești (VIDEO) Eveniment

Limba rusă ar putea reveni în forţă în şcolile din România. Fundaţiile finanţate de Vladimir Putin susţin reintroducerea materiei în instituţiile de învăţământ, prin programe gratuite şi concursuri internaţionale organizate la Moscova, informează Adevărul.

La ultima Olimpiadă Internaţională de Limbă Rusă organizată anul acesta la Moscova, delegaţia României a ieşit pe primul loc din 30 de ţări participante.

Predată cu forţa în comunism, limba rusă a dispărut aproape complet din ţară după Revoluţie. Situaţia începe însă să se schimbe în ultimii ani.

Fundaţiile finanţate de la Moscova se implică direct în dezvoltarea acestui proiect, scriu jurnaliştii de la Adevărul. În 2007, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a luat fiinţă Fundaţia Lumea Rusă, finanţată din fonduri guvernamentale şi implicată în deschiderea a peste 80 de centre culturale în diverse ţări de pe glob.

Astfel de centre au fost deschise, în 2009 şi în 2011, la Bucureşti şi la Cluj, în cadrul Academiei de Studii Economice şi a Universităţii „Babeş-Bolyai".

Cursurile pentru începători sunt gratuite, iar centrele se ocupă şi cu diverse evenimente de promovare a culturii ruseşti. Iar situaţia se schimbă şi în licee. Limba rusă a fost introdusă, începând cu anul şcolar 2012-2013, în programa Colegiului Economic "Virgil Madgearu" din Bucureşti, după ani în care nu mai era studiată în niciun liceu din Capitală.

Din toamnă, cursurile opţionale de rusă vor fi introduse şi în alt liceu.

Un alt mod prin care Federaţia Rusă încearcă să-i motiveze pe tinerii care studiază această limbă este organizarea unor olimpiade internaţionale de limba rusă din patru în patru ani.

La ediţia din 2014, România a participat cu 18 eleve, cea mai mare delegaţie dintre cele 30 de ţări participante.

Echipa a reuşit să obţină nu mai puţin de 21 de premii, cele mai multe dintre toate echipele naţionale prezente în capitala Rusiei. Toate elevele din delegaţia pe care România a deplasat-o la Moscova în luna iunie au fost întrebate dacă sunt interesate de universităţile din Rusia după terminarea liceului.

Ministerul Educaţiei spune că nu are nişte date exacte, dar estimează că în afara etnicilor care o studiază ca limbă maternă, mai sunt aproximativ 500 de elevi care studiază limba rusă în şcolile din România, ca limbă modernă 2 sau 3.

Limba rusă ar putea fi introdusă în forță în școli


Citeşte mai multe despre:   scoli,   putin