Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Olivia Steer l-a certat pe Mircea Cărtărescu pentru că n-ar ști să scrie. Reacția prozatorului, o lecție de limbă română / UPDATE: Steer a prezentat scuze publice: „Greşeala mea e absolut regretabilă”

Olivia Steer l-a certat pe Mircea Cărtărescu pentru că n-ar ști să scrie. Reacția prozatorului, o lecție de limbă română / UPDATE: Steer a prezentat scuze publice: „Greşeala mea e absolut regretabilă”

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 21 Ian 2021, 19:29
Olivia Steer l-a certat pe Mircea Cărtărescu pentru că n-ar ști să scrie. Reacția prozatorului, o lecție de limbă română / UPDATE: Steer a prezentat scuze publice: „Greşeala mea e absolut regretabilă” Eveniment

Olivia Steer l-a ironizat pe Mircea Cărtărescu pentru că se pretinde scriitor, deși nu cunoaște bine limba română și folosește temenul ”dragii”, în loc de ”dragei”. În replică, Mircea Cărtărescu i-a explicat că forma corectă chiar este ”dragii”. Acesta s-a arătat deranjat de faptul că fosta prezentatoare i-a pus la îndoială munca de o viață pentru o chestiune atât de măruntă. Steer a mai criticat și o altă postare a lui Cărtărescu, în care acesta îndemna românii să se vaccineze anticoronavirus. Drept reacție, scriitorul a punctat că nu e nicio legătură între imunizare și greșelile de limbă română.

UPDATE, 21 ianuarie, ora 19.29: Olivia Steer i-a cerut scuze public lui Mircea Cărtărescu. Ea a admis că a făcut o greșeală „absolut regretabilă”, dar s-a scuzat că a fost „or-bi-tă de cerificatul de vaccinat al domnului Cărtarescu”.

„Îi datorez domnului Mircea Cărtărescu scuze publice pentru faptul că l-am suspectat si acuzat că nu cunoaşte forma de dativ (feminin, singular) a adjectivului "dragă". Domnia sa are dreptate cînd spune că nu am consultat înainte DOOM-ul, pentru a mă asigura că adjectivul cu pricina este variabil, cu doar trei forme, iar nu cu patru, cum credeam eu, şi - prin urmare - articolul "-i" se ataşează formei unice de plural ("dragi"). Greşeala mea e evidentă şi absolut regretabilă. Mea culpa!”, a scris Olivia Steer, pe Facebook.

Steer a precizat că a făcut greșeala deoarece a fost „or-bi-tă de cerificatul de vaccinat al domnului Cărtarescu”. Apoi i-a reproșat acestuia că i-a îndemnat pe români să se vaccineze anti-COVID-19.
 

 

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Olivia Steer s-a apucat să-i dea lecții de limbă română lui Mircea Cărtărescu. Și a gafat

 

Olivia Steer, antivaccinistă convinsă, l-a luat în vizor de data aceasta pe scriitorul Mircea Cărtărescu, după o postare pe Facebook în care acesta a îndemnat oamenii să se vaccineze anti-COVID-19: „M-am vaccinat anti-Covid și sfătuiesc pe toată lumea s-o facă. E o mare șansă să fim printre primii în lume, vaccinul să fie de la cele mai credibile firme și gratuit. Să refuzi, căzut în mare, acest colac de salvare mi se pare absurd”.

Într-o altă postare, Cărtărescu remarca faptul că e ziua prozatoarei Ioana Pârvulescu, despre care a avut numai cuvinte de laudă. În acest al doilea mesaj, el a folosit termenul ” dragii” cu referire la scriitoare: „La Mulți ani dragii mele prietene Ioana Pârvulescu, una dintre cele mai bune prozatoare din literatura noastră! Îi mulțumesc pentru că, fiindu-mi alături timp de decenii, mi-a făcut viața mai frumoasă. Îi doresc pe mai departe cărți inspirate, succes și bucurie!”.Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la la Survivor România? Suma uriașă pe care o va găsi în conturi

Olivia Steer a considerat că termenul ”dragii” este greșit și s-a apucat să-i dea lecții de limbă română scriitorului: „Marele profesor, filolog și scriitor nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin- singular pentru “dragă” e “dragei” și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat “dragii”, cînd se referă la Ioana Pârvulescu. Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă… aaa … facem ca el!”.

 

Replica lui Mircea Cărtărescu pentru Olivia Steer

 

Într-o reacție pe aceeași rețea socială, Mircea Cărtărescu și-a arătat nemulțumirea vizavi de faptul că toată cariera lui este pusă la îndoială pentru un lucru atât de mărunt. Pare, însă, că nu s-a supărat așa tare pe Olivia Steer, căci i-a oferit o mică lecție de limbă română.

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ”dragă” e ”dragii” și nu ”dragei”. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”, a scris Mircea Cărtărescu, pe Facebook.

Nu e prima dată când Olivia Steer manifestă o astfel de atitudine. Anul trecut, ea a avut o polemică pe teme medicale cu medicul pediatru Mihai Craiu. A ieșit așa de șifonată, încât o vreme și-a închis pagina de Facebook.
 

Citeşte mai multe despre:   Mircea Cartarescu,   Olivia Steer,   limba romana