Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment OMS avertizeză asupra bolilor cu potențial fatal care îi afectează pe angajații care lucrează prea mult

OMS avertizeză asupra bolilor cu potențial fatal care îi afectează pe angajații care lucrează prea mult

Un articol de: Beatris Ionita - 17 Mai 2021, 11:59
OMS avertizeză asupra bolilor cu potențial fatal care îi afectează pe angajații care lucrează prea mult Eveniment

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că suprasolicitare la locul de muncă cauzează boli grave și pot duce chiar la deces. Mai exact, cei care lucrează mai mult de 55 pe săptămână sunt mai predispuși la accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace decât colegii lor care nu lucrează ore suplimentare, potrivit unor studii conduse de OMS şi al Organizaţia Internaţională a Muncii.

Numărul mare de ore lucrate a dus la 745.000 de decese cauzate de atacuri cerebrale şi de boli cardiace în 2016, conform estimărilor din cercetare. Dintre acestea, 398.000 de persoane au murit de atac cerebral, iar 347.000 din cauza afecțiunilor cardiace, agrave de faptul că au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână.

Între 2000 şi 2016, numărul de decese de boli de inimă cauzate de numărul mare de ore de lucru a crescut cu 42%, iar cel al deceselor de atac cerebral, cu 19%, mai arată studiul, publicat în revista Environment International.
Cei mai predispuși să sufere de afecțiuni agravate de profesie sunt bărbaţi, în rândul cărora s-a înregistrat 72% dintre decese. Aceștia proveneau din regiuni din Pacificul de Vest şi Asia de Sud-Est aveau vârste mijlocii sau înaintate. 

Conform studiului, un număr de cel puţin 55 de ore de lucru pe săptămână este asociat cu un risc estimat de 35% mai mare de atac cerebral şi de 17% mai mare de cardiopatie ischemică, faţă de situaţia cu 35-40 de ore pe săptămână.

"Niciun loc de muncă nu merită riscul unui atac cerebral sau al unei boli de inimă. Guvernele, angajatorii şi lucrătorii trebuie să colaboreze pentru a conveni asupra unor limite, pentru a proteja sănătatea angajaţilor", a mai afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"A lucra 55 de ore sau mai mult pe săptămână reprezintă un mare risc pentru sănătate", a subliniat dr. Maria Neira, directoare a Departamentului de mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.


"Este momentul ca toţi - guverne, angajatori şi salariaţi - să recunoaştem în sfârşit că un număr mare de ore de lucru poate duce la decese premature", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citează stiriletvr.ro.

Citeşte mai multe despre:   OMS,   afectiuni medicale,   ore suplimentare