Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, modificat: În scenariul roșu fac ore cu prezență fizică preșcolarii, elevii claselor primare și până la jumătate dintre elevii din anii terminali / Excepții de la purtarea măștii

Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, modificat: În scenariul roșu fac ore cu prezență fizică preșcolarii, elevii claselor primare și până la jumătate dintre elevii din anii terminali / Excepții de la purtarea măștii

Un articol de: Elena Stanciu - 06 Mar 2021, 21:31
Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, modificat: În scenariul roșu fac ore cu prezență fizică preșcolarii, elevii claselor primare și până la jumătate dintre elevii din anii terminali / Excepții de la purtarea măștii Eveniment

Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății cu privire la modul de desfășurare a cursurilor a fost modificat. Principala modficare se referă la localitățile aflate în scenariul roșu. Astfel, în zonele în care rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus este mai mare de 3 la mia de locuitori, dar sub 6 la mie, vor face cursuri față în față preșcolari, elevii din clasele primare și până la jumătate dintre elevii din anii terminali, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației. Documentul cuprinde și noi prevederi referitoare la purtarea măștii de protecție în unitățile de învățământ.

 

Schimbări în ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății: Cine face cursuri cu prezență fizică în scenariul roșu 

 

Potrivit modificărilor ordinului comun al celor două Ministere, „scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția depășirii pragului de 6 la mie unde intrarea în carantină se aplică imediat”.

Astfel, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de coronavirus  este mai mare de 3/1.000 locuitori, dar mai mică de 6 la mie, cursurile se vor face cu prezență fizică pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul primar și pentru ”elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale”.

De asemenea, ”este permisă organizarea simulărilor examenelor naționale, evaluărilor naționale, orelor remediale și a examenelor pentru anii terminali, cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2, repectiv, distanțare corectă și igienizarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștii”.

În cazul localităților plasate în carantină, așa cum se va întâmpla de luni în Timișoara, ”nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și activitatea didactică se desfășoară exclusiv online”, se mai arată în documentul citat.

 Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

În ce situații nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în unitățile de învățământ

 

În ceea ce privește purtarea măștii de protecție în unitățile de învățământ, în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se menționează, acum, masca nu este obligatorie în cazul elevilor care participă la orele de studiu ale instrumentelor de suflat și nici în timpul orelor de educație fizică desfășurate în aer liber.

”- masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.

- masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare”, se mai arată în document.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii,   Ministerul Educatiei