Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Osama bin Laden, prins datorită informaţiilor obţinute de CIA în închisorile din România

Osama bin Laden, prins datorită informaţiilor obţinute de CIA în închisorile din România

Un articol de: - 03 Mai 2011, 10:30
Osama bin Laden, prins datorită informaţiilor obţinute de CIA în închisorile din România Foto: pakistannewsblog.com Eveniment

Liderul grupării extremiste al-Qaida, Osama bin Laden, a fost prins datorită informaţiilor esenţiale obţinute în centrele secrete de detenţie ale CIA din România şi Polonia, scrie AFP.

Oficialii spun că interogatoriile secrete conduse de CIA în închisorile din România şi Polonia au adus informaţii despre localizarea şi lichidarea lui Osama bin Laden, care au dus în final la uciderea lui.

Jurnaliştii americani susţin că au obţinut date importante chiar de la Khaled Sheikh Mohammed, şeful atentatelor de la 11 septembrie 2001, precum şi de la Abu Faraj al-Libi, succesorul acestuia. Amândoi au fost supuşi unor aspre interogatorii în închisorile româneşti şi poloneze.

Această ştire redeschide dezbaterile despre programul de interogare şi detenţie, în prezent închis, lansat de fostul preşedinte George Bush, care a autorizat CIA să folosească cele mai dure metode de interogare din istoria SUA, notează presa americană. Ulterior, preşedintele Barack Obama a închis acest program controversat.

De asemenea, şi jurnaliştii de la Fox News susţin că toţi aceşti ani de adunare a informaţiilor, incluzând controversatele metode de interogare a membrilor al-Qaida, din timpul administraţiei lui Bush, au ajutat trupele americane să ajungă la ascunzătoarea lui bin Laden din Pakistan, unde l-au omorât.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că „lumea este un loc mai sigur fără Osama bin Laden”, însă serviciile secrete sunt în alertă maximă, de teama unor atentate răzbunătoare a susţinătorilor liderului arab.

Osama bin Laden a fost ucis, luni, în Pakistan, la 120 de km de oraşul Islamabad. În timpul operațiunii patru persoane au murit, respectiv trei bărbați și o femeie, care era folosită ca scut uman. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate victime în rândul americanilor prezenți la fața locului.

După intervenţie, care a durat 40 de minute, echipa americană a plecat în elicopter cu trupul lui bin Laden, care a fost scufundat în mare de la bordul unui portavion, aflat în largul coastelor pakistaneze.

Osama bin Laden, trădat în România


Citeşte mai multe despre:   Osama bin Laden,   CIA,   închisori,   Polonia,   informatii,   prins