Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Osemintele lui Vlaicu Vodă și Mircea Cel Bătrân, deshumate pentru recoltarea ADN-ului

Osemintele lui Vlaicu Vodă și Mircea Cel Bătrân, deshumate pentru recoltarea ADN-ului

Un articol de: B1 TV - 28 Iun 2012, 08:36
Osemintele lui Vlaicu Vodă și Mircea Cel Bătrân, deshumate pentru recoltarea ADN-ului Eveniment

Eveniment fără precedent la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. Mormântul lui Vlaicu Vodă a fost deschis după aproape 700 de ani. Scopul urmărit este obţinerea ADN-ului unor reprezentanţi ai primei dinastii feudale din Ţara Românească, cea a Basarabilor, pentru a se face o cercetare ştiinţifică asupra originii lor.

Deshumarea lui Vlaicu Vodă face parte dintr-un proiect iniţiat de Ministerul Culturii în colaborare cu mai multe instituţii ştiinţifice din ţara noastră.

„Prin această deschidere vrem să oferim date despre ceea ce cunoaștem sub numele generic de domnii români, în ce măsură ei aveau sângele românesc, în ce măsură aveau alte influențe”, a explicat cercetătorul Alexandru Simion, de la Academia Română.

Specialiştii au deschis acum primul mormânt al unui domnitor, şi urmază  să ia probe ADN şi din mormântul  lui Basarab Întemeietorul aflat în incinta Mânăstirii de la Curtea de Argeş.. După aceea, arheologii se vor muta la Mănăstirea Cozia,  la mormântul lui Mircea cel Bătrân.

Materialele prelevate vor fi studiate în mai multe locuri din România şi din alte ţări. Pentru început, probele vor fi transportate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Ulterior ele vor ajunge obiect de studiu la Universitatea Cambridge şi la alte instituţii de învăţământ din Spania și Olanda. 

Mormântul lui Vlaicu Vodă, deshumat după 700 de ani
Embed:


Citeşte mai multe despre:   mormant,   ADN