Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Primele efecte ale OUG pe legile justiției. Tolo.ro: În plin interviu despre pedofili, unul dintre cei doi procurori specializați în agresiuni împotriva minorilor a plecat ca să-și depună dosarul de pensie 

Primele efecte ale OUG pe legile justiției. Tolo.ro: În plin interviu despre pedofili, unul dintre cei doi procurori specializați în agresiuni împotriva minorilor a plecat ca să-și depună dosarul de pensie 

Un articol de: B1.ro - 17 Oct 2018, 18:49
Eveniment

În România, pedofilii sau agresorii de copii sunt găsiți vinovați însă primesc pedepse cu suspendare, unul dintre principalele motive fiind acela că în țara noastră există doar un tribunal specializat în agresiunile asupra minorilor. 

Este vorba despre Tribunalul pentru Minori şi familie Braşov. Iar La Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori Brașov sunt prevăzuți în schemă doar trei procurori. Dintre aceștia, doar doi lucrează efectiv la cazurile de agresiuni asupra minorilor, George Dancă și Lucreția Teleky, în condițiile în care al treilea este detașat la un alt Parchet din Brașov, potrivit Tolo.ro

Iar, odată cu intrarea în vigoare a OUG pe legile justiției, situația de aici s-ar putea complica și mai mult. 

În timpul unui interviu cu procurorul George Dancă, ”Lucreția Teleky deschide ușa și își anunță șeful anunțat că s-a publicat OUG pentru justiție în Monitorul Oficial.

«Plec la Casa de Pensii să-mi depun dosarul!», spune femeia procuror.

E îmbrăcată și cu geanta pe mână, dar sentimentul ziariștilor e că participă la o poantă.

-Suntem la camera ascunsă, domnule prim procuror?
-Nu e nici o glumă, colega mea are 25 de ani de vechime, o ajută noile prevederi ale legii.

-Și ce faceți, rămâneți un singur procuror?!
-O să vedem. Probabil că o să-i înceteze detașarea colegului și va veni el lângă mine!”, se arată în articolul publicat de Tolo.ro. 

În interviu amintit, George Daniel Dancă, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori, a vorbit pe larg despre situația dosarelor de agresiuni asupra minorilor și a povestit un caz tulburător. 

Este vorba despre traumele prin care a trecut o adolescentă de 16 ani, cu afecșiuni neuro-psihice, care a fost agresată în propria casă de un bărbat chemat de familie să zugrăvească. 

”Muncitorul de 52 de ani se repede la ea, îi bagă mâna în pantaloni și o mușcă de sâni. (...) Fata minoră avea deja mari tulburări, pentru că tatăl său fizic o abuzase fizic și psihic. Zugravul nu se oprește, vine peste ea în cameră. El renunță abia când fata o sună pe mamă și pleacă din casă.
Mama anunță imediat poliția, zugravul e prins”, se arată în articolul citat. 

Acesta este primul caz de agresiune sexuală împotriva unui minor în care anchetatorii au apelat la expertiza genetică, a explicat procurorul Dancă. 

”Inițial, acuzatul a negat orice agresiune asupra fetei, a susținut că singurul contact pe care l-a avut cu minora a fost în bucătărie, unde au mâncat amândoi la aceeaşi masă şi nimic mai mult. Apoi, în baza urmelor ADN lăsate de autor, salivă şi microurme de contact, am probat că bărbatul acuzat de victimă este cel care a săvârşit fapta. După primirea rezultatului, acuzatul și-a recunoscut fapta”, a declarat procurorul. 

Cu toate acestea, judecătorul a decis ca acesta să primească o condamnare la închisoare cu suspendare.

Parchetul s-a constituit parte civilă în acest dosar în numele victimei, iar instanța a decis ca inculpatul să plătească minorei agresate suma de 30.000 lei daune morale.

”La noi în Parchet este o practică, dacă victima nu se constituie parte civilă, acţiunea civilă se exercită din oficiu, de către procuror. Este important ca el să plătească daunele morale sau materiale suferite de victimă. Este o satisfacție pentru victimă”, a mai spus procurorul.

George Daniel Dancă a mai explicat că Tribunalul pentru Minori şi familie Braşov a ajuns să fie singurul din România pentru că a făcut parte dintr-un proiect pilot prin care astfel de de tribunale şi parchete specializate pe cauze în materie de minori şi familie ar fi trebuit înfiinţate în toată țara, lucru care nu s-a mai întâmplat. 

”Noi instrumentăm toate cauzele civile şi penale în care sunt implicaţi minori, însă doar de pe raza judeţului Braşov. Am sesizat recent ministrului justiţiei situaţia acestui Parchet. I-am adus la cunoştinţă faptul că este singurul de acest gen la nivel naţional şi că trebuie să ia o decizie: ori să înfiinţeze instituţii similare în fiecare judeţ, ori să facă secţii specializate în cadrul parchetelor şi instanţelor”, a mai spus procurorul George Dancă. 

Citeşte mai multe despre:   Brasov
 
 
 
Loading...