Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ferme MARI de ovine, LICHIDATE în întregime din cauza unei boli cumplite

Ferme MARI de ovine, LICHIDATE în întregime din cauza unei boli cumplite

Un articol de: B1.ro - 30 Oct 2018, 14:50
Ferme MARI de ovine, LICHIDATE în întregime din cauza unei boli cumplite Eveniment

Scrapia, o boală care înseamnă pentru ovine ce înseamnă pesta porcină africană pentru porci, face ravagii în fermele din România.

Deși autoritățile sanitare veterinare nu spun nimic, nu anunță oficial ce se întâmplă, zilele acestea, în județul Bihor, comuna Paleu, satul Uileacul de Munte, o fermă de aproape 2.000 de capete de ovine va fi lichidată în întregime din cauza acestei boli, scrie agroinfo.ro.

”Mi-au spus că-mi iau animalele și le duc. Îmi lichidează toată ferma. Avem multe oi, aproape 2.000. Așa mi-au spus că-mi dau despăgubiri. A fost comisie mare aici, la mine. Eu am animale grozave, nu orice animale. Din rasa Țurcană, oi mari, bâle, oacheșe. De o viață am rasa asta. În urmă cu două luni au descoperit scrapia în ferma mea. Tot am avut cazuri, ba o oaie, ba două și nu le-am dus. După un timp am zis: măi, ce-i cu astea?! Și m-am dus cu un cap de oaie la DSV (Direcția Sanitară Veterinară n.r.). Ce are, domle? Și după aia mi s-a comunicat ce au. Mi-a venit ca un trăznet. Au trimis la București și, iarăși, tot așa. Mi s-a comunicat că a venit rezultatul de la București că e scrapie. Comisia a fost de multe ori la mine în fermă.

Și acum, de câteva zile, au venit cu două jeep-uri pline, două Duster. Nu-i cunosc pe toți, pe unul, doi că fac parte din DSV Bihor. Dar de aproape nu cunosc pe nimeni. Cu greu mă despart de oi, că le am de o viață. Îmi vine să mor! Eu nu pot să trăiesc fără oi, că într-un an îmi trage clopotul. Io am început de la un miel și ăla l-am cumpărat. Mă ocup de oi de când am plecat pe picioare.

Părinții mei or fost săraci. Le-am făcut cu bâta, am fost slugă mult, mult. Nu știu cum a ajuns boala asta că nu am avut...Nu am cumpărat niciun cap. Nici berbeci! Deloc! Am trecut, în primăvară, că noi avem două domicilii, pe lângă turma unuia care a avut boala asta și io numai acolo mă țin cu capul, că de acolo am luat boala asta. Avem și casă pe frontiera cu Ungaria de peste 40 de ani și am și acolo saivan, dar locul de vară e aici, că în câmpie sunt pășunile strâmte și nu putem trăi. Poate dacă ai avea vreo 200 de oi. Așa mă țin io cu capul că de acolo, când am trecut cu turma. Bănuiesc, dar nu știu. Plâng zi și noapte. Cam de vreo lună am aflat că mi le ia pe toate. Nu vă mai pot da niciun răspuns”, a mărturisit crescătorul de ovine Miron Hulea, în exclusivitate pentru sursa citată.

 

Citeşte mai multe despre:   Stiri Bihor