Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment (P) Beneficiile uleiului de oregano

(P) Beneficiile uleiului de oregano

Un articol de: - 23 Feb 2021, 21:20
(P) Beneficiile uleiului de oregano Foto: pixabay.com Eveniment

(P) Oregano este o plantă aromatică, cunoscută cel mai bine drept ingredient alimentar în bucătăria italiană. Cu toate acestea, poate fi concentrată și într-un ulei esențial încărcat cu antioxidanți și compuși puternici care au dovedit beneficii pentru sănătate.

Uleiul de oregano este un extract și, deși nu este la fel de puternic ca uleiul esențial, este util atât atunci când este consumat, cât și când este aplicat pe piele. Pe de altă parte, uleiurile esențiale nu sunt destinate consumului.

Interesant este faptul că uleiul de oregano este un agent natural antibiotic și antifungic eficient și vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți nivelul de colesterol.

 

Ce este uleiul de oregano?

 

Botanic cunoscut sub numele de Origanum vulgare, oregano este o plantă cu flori din aceeași familie ca menta. Este adesea folosită ca plantă pentru aromatizarea alimentelor.

         Deși este originar din Europa, acum crește în întreaga lume.

Oregano a fost popular de când civilizațiile antice grecești și romane l-au folosit în scopuri medicinale. De fapt, numele oregano provine din cuvintele grecești „oros”, care înseamnă munte și „ganos”, care înseamnă bucurie sau încântare.

         Planta a fost folosită de secole și ca condiment culinar.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

         Uleiul esențial de oregano se obține prin uscarea la aer a frunzelor și a lăstarilor plantei. După ce sunt uscate, uleiul este extras și concentrat prin distilare cu abur.

Uleiul esențial de oregano poate fi amestecat cu un alt tip de ulei și aplicat local.

         Extractul de ulei de oregano, pe de altă parte, poate fi produs prin mai multe metode de extracție folosind compuși precum dioxidul de carbon sau alcoolul. Este disponibil pe scară largă ca supliment și poate fi găsit adesea sub formă de pilule sau capsule.

         Oregano conține compuși numiți fenoli, terpeni și terpenoizi. Au proprietăți antioxidante puternice și sunt responsabile de parfumul său:

·                    Carvacrol. Cel mai abundent fenol din oregano, s-a dovedit că oprește creșterea mai multor tipuri diferite de bacterii.

·                    Timol. Acest antifungic natural poate susține, de asemenea, sistemul imunitar și protejează împotriva toxinelor.

·                    Acid rozmarinic. Acest antioxidant puternic ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Se consideră că acești compuși stau la baza numeroaselor beneficii în ceea ce privește sănătatea. Iată două dintre ele:

 

Antibiotic natural

 

Oregano și carvacrolul pe care îl conține pot ajuta la combaterea bacteriilor. Bacteria Staphylococcus aureus este una dintre cele mai frecvente cauze de infecție, rezultând în afecțiuni precum intoxicații alimentare și infecții ale pielii.

Un studiu special a analizat dacă uleiul esențial de oregano a îmbunătățit supraviețuirea a 14 șoareci infectați cu Staphylococcus aureus. S-a constatat că 43% dintre șoarecii cărora li s-a administrat ulei esențial de oregano au trăit în ultimele 30 de zile, o rată de supraviețuire aproape la fel de mare ca rata de supraviețuire de 50% pentru șoarecii care au primit antibiotice obișnuite.

Cercetările au arătat, de asemenea, că uleiul esențial de oregano poate fi eficient împotriva unor bacterii potențial rezistente la antibiotice. Aceasta include Pseudomonas aeruginosa și E. coli, ambele fiind cauze frecvente ale infecțiilor urinare și ale tractului respirator.

 

Poate ajuta la scăderea colesterolului

 

Studiile au arătat că uleiul de oregano poate ajuta la scăderea colesterolului.

Într-un studiu, 48 de persoane cu colesterol ușor ridicat au primit sfaturi de dietă și stil de viață pentru a ajuta la scăderea colesterolului. Treizeci și doi de participanți au primit, de asemenea, 25 ml de extract de ulei de oregano după fiecare masă.

După 3 luni, cei cărora li s-a administrat ulei de oregano au avut colesterol LDL (rău) mai scăzut și colesterol HDL (bun) mai ridicat, comparativ cu cei cărora li s-au dat doar sfaturi de dietă și stil de viață.

De asemenea, s-a demonstrat că carvacrolul, principalul compus din uleiul de oregano, ajută la scăderea colesterolului la șoarecii cărora li s-a administrat o dietă bogată în grăsimi timp de 10 săptămâni. Șoarecii cărora li s-a administrat carvacrol alături de dieta bogată în grăsimi au avut un nivel semnificativ mai scăzut de colesterol la sfârșitul celor 10 săptămâni, în comparație cu cei care au primit doar o dietă bogată în grăsimi.

Se consideră că efectul de scădere a colesterolului al uleiului de oregano este rezultatul fenolilor carvacrol și timol.