Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment (P) Istoria gazelor naturale și lucruri interesante despre acest combustibil

(P) Istoria gazelor naturale și lucruri interesante despre acest combustibil

Un articol de: - 22 Ian 2021, 14:49
(P) Istoria gazelor naturale și lucruri interesante despre acest combustibil Eveniment

(P) Gazele naturale reprezintă o sursă importantă de energie folosită de aproape 200 de ani. Deși exploatarea lor a început destul de recent, gazele naturale au fost cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, în mai multe părți ale lumii acestea fiind aprinse de descărcările electrice și fiind cunoscute drept “focuri veșnice“ sau “focuri sfinte”.

Prima exploatare a gazelor a avut loc în 1821 în S.U.A. William Hart a fost cel care a săpat o fântână în Pennsylvania și a reușit să capteze și să transporte gazele prin conducte, cu scopul de a ilumina străzile și casele.

În România, exploatarea gazelor a început în anul 1909 la Sarmasel, județul Mureș iar un an mai târziu a început construcția primei conducte de gaze din Europa care transportă combustibilul de la Sărmășel la Turda, pe o distanță de 55 de km.

România a reprezentat un pionier în industria exploatării de gaze, reușind să monteze prima stație de comprimare din Europa și prima țară în care se construiește o stație de comprimare pe traseul unei conducte magistrale.

 

Informații interesante despre rețeaua de gaze din România

 

•          În 1969, România ocupă locul 4 în lume în ceea ce privește exploatarea de gaze naturale. 2.54% din producția mondială venea din țara noastră;

•          În 1974 se introduce pe teritoriul României o conductă pentru transportul gazelor în Bulgaria, iar din 1978 se începe importul de gaze naturale din URSS;Gheorghe Moroșan, ucigaşul de la Oneşti, mărturie oribilă în faţa anchetatorilor. I-a şocat chiar şi pe cei mai experimentaţi criminalişti!

•          Din 1 ianuarie 2020, piața gazelor naturale a fost liberalizată, ceea ce înseamnă că românii au de ales între mai mulți furnizori de gaze naturale, bucurându-se de oferte de preț foarte atractive și servicii mai bune bazate pe concurență;

 

De ce gazele naturale reprezintă un combustibil excelent?

 

Energia poate fi obținută din foarte multe surse: cărbune, lemn, motorină, benzină, electricitate, etc. Gazele naturale reprezintă o opțiune mai bună decât toate cele prezentate din mai multe motive:

•          Sunt prietenoase cu mediul, contribuind la eliminarea gradului ridicat de poluare;

•          Pot fi folosite instant de către utilizatorii casnici, spre deosebire de lemne sau cărbune care necesită mai mulți pași până în momentul în care să fie exploatate;

•          Sunt economice. Prețul gazului natural este considerabil mai mic decât prețul curentului electric;

•          Sunt sigure. Gazele naturale sunt gaze uscate, fără vapori de apă, ceea ce le face sigure pentru exploatare;

•          Au un randament mare de ardere. Se amestecă foarte bine cu aerul și au un randament excelent de ardere;

•          Pot fi utilizate în mai multe domenii industriale și de asemenea, pot fi folosite casnic pentru încălzire, apă caldă și gătit;

 

Sfaturi utile pentru alegerea furnizorului de gaze naturale

 

Atunci când cauți un furnizor de gaze naturale este important să știi că atât timp cât furnizorul este autorizat ANRE, calitatea gazelor este aceeași. Diferența ține de serviciile oferite (comunicare, intervenții rapide, etc) și de preț. Caută un furnizor cu care poți comunica bine, care are un preț final decent și care îți oferă cât mai multă flexibilitate în ceea ce privește plata.