Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pacienții cu cancer au rămas fără citostatice. Situația era cunoscută de Vlad Voiculescu de cel puțin o lună și jumătate

Pacienții cu cancer au rămas fără citostatice. Situația era cunoscută de Vlad Voiculescu de cel puțin o lună și jumătate

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 22 Apr 2021, 14:17
Pacienții cu cancer au rămas fără citostatice. Situația era cunoscută de Vlad Voiculescu de cel puțin o lună și jumătate Eveniment

Medicii de la Institutul Oncologic din Capitală au rămas, de 10 zile, fără medicamente care să poată salva în continuare viețile celor care își pun ultimele speranțe în ei. Mai mult, Cezar Irimia, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, acuză că Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății,  știa de o lună și jumătate de iminența acestei situații, dar nu a făcut nimic.

Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București, a declarat, pentru Digi24, că este vorba despre un „hiatus” în aprovizionare, în achiziționarea de citostatice, determinată de politica de achiziții care a fost dusă în ultimul an în Institut și care nu a ținut de el sau de echipa pe care o conduce în prezent.

„Practic, noi începem să remediem această situație, din păcate, constrângerile date de legea achizițiilor publice există și trebuie să le luăm în seamă. Ce pot să vă asigur este că astăzi și mâine se desfășoară negocierile pentru achizițiile acestor citostatice și săptămâna viitoare, această criză, în ghilimele, va fi rezolvată”, a afirmat acesta.

El a mai precizat că s-au făcut cel puțin 10 transferuri din alte farmacii pentru a acoperi aceste medicamente care lipsesc și s-au făcut și achiziții directe.

Cezar Irimia îl învinovățește pentru situație și pe fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

„Sunt mai mult de zece zile (de când citostaticele lipsesc - n.r.), sunt 12-13 zile de când au dispărut aceste medicamente și este o problemă la administrativ, la cei care fac comenzi. E un viespar în acel Institut, care văd că nu mai poate fi domolit cumva și avem de suferit noi, pacienții. Chiar dacă doctorul Tănase este bine intenționat și nu avem nimic cu dr. Tănase, îl apreciem foarte mult, lucrurile stau foarte prost în Institut, pentru că lipsa medicamentelor poate face diferența între viață și moarte. Este condamnabil că fostul ministru al sănătății s-a dus imperativ să ia 5 paturi de la ATI pentru COVID și ne-a lăsat fără medicamente, cunoscând situația de cel puțin o lună și jumătate în urmă. Deci, pe declarația dumnealui, care a spus aseară, postat pe Facebook, că 'managerul știa de o lună și ceva și că ne-a promis că se rezolvă situația', dl. Voiculescu chiar nu s-a interesat de situație și chiar nu i-a păsat de noi, pacienții. Și nu sunt singurele probleme cu care ne confruntăm”, a afirmat Cezar Irimia, pentru sursa citată, adăugând: „Mă întreb de ce de o lună de zile, de când se știa de aceste lipsuri, nu s-a făcut nimic pentru pacienții cu cancer. A trebui doctorii noștri să nu mai suporte situația și să reacționeze și să facă ceva pentru noi”.

Pe de altă parte, noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat joi că abia miercuri seară a aflat despre problemă și încearcă să o rezolve cât mai rapid.

„Aseară am vorbit cu dl. manager de la IOB (Institutul Oncologic București - n.r.) și m-a anunțat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând”, a menționat oficialul.

Totodată, președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că este convins că Ioana Mihăilă va rezolva urgent situația.Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

„Am aflat din media (despre această problemă - n.r.) și sunt convins că doamna ministru va rezolva urgent situația”, a spus el.

 

Citeşte mai multe despre:   cancer,   Vlad Voiculescu,   Institutul Oncologic Bucuresti