Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Palatul Cotroceni, iluminat în portocaliu de Ziua Internațională a eliminării violenței împotriva femeilor / Administrația Prezidențială: Intervențiile rapide în cazurile de violență pot face diferența între viață și moarte

Palatul Cotroceni, iluminat în portocaliu de Ziua Internațională a eliminării violenței împotriva femeilor / Administrația Prezidențială: Intervențiile rapide în cazurile de violență pot face diferența între viață și moarte

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 25 Noi 2020, 12:06
Palatul Cotroceni, iluminat în portocaliu de Ziua Internațională a eliminării violenței împotriva femeilor / Administrația Prezidențială: Intervențiile rapide în cazurile de violență pot face diferența între viață și moarte Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Administrația Prezidențială a anunțat că se alătură campaniei „Construim o lume portocalie! Oprim violența împotriva femeilor!”, care are loc în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2020, la inițiativa Federației Europene Soroptimist International. Astfel, pentru a marca Ziua Internațională a eliminării violenței împotriva fetelor și a femeilor și în semn de solidaritate cu acestea, Palatul Cotroceni va fi iluminat în portocaliu miercuri, 25 noiembrie, începând cu ora 18:00.

Administrația a atras atenția că violența domestică reprezintă o reală și gravă problemă în România și că e absolut necesară tratarea cu seriozitate a fiecărui caz de violență domestică sesizat. Intervenția rapidă a autorităților poate face diferența între viață și moarte.Palatul

 

Cotroceni, iluminat în portocaliu miercuri, de Ziua Internațională a eliminării violenței împotriva fetelor și a femeilor

 

Pe 25 noiembrie, Palatul Cotroceni va fi iluminat în portocaliu, pentru a marca Ziua Internațională a eliminării violenței împotriva fetelor și a femeilor. Un demers similar a fost făcut și anul trecut.

„Administrația Prezidențială se alătură astfel instituțiilor emblematice din întreaga lume care vor fi iluminate în această perioadă în portocaliu, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și informare în rândul publicului larg asupra fenomenului de violență împotriva femeilor și a urgenței diminuării acestui flagel”, a transmis Administrația Prezidențială, printr-un comunicat.

Aceasta a atras atenția că „violența domestică reprezintă o reală și gravă problemă” în țara noastră, numai anul trecut fiind sesizate aproape 26.000 de cazuri de violență în familie, 77% dintre victime fiind femei. Intervenția rapidă a autorităților poate face diferența între viață și moarte.

„Subliniem, cu această ocazie, importanța raportării și tratării cu seriozitate și responsabilitate a fiecărui caz de violență domestică sesizat. Scurtarea timpilor de răspuns și intervenție ai autorităților publice competente poate însemna diferența dintre viață și moarte. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să contribuim la stoparea acestui fenomen și la creșterea siguranței femeilor în propriile lor locuințe, dar și în afara acestora”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

 Program Kaufland de Paşte. Ce orar special va avea hypermarketul

IGPR: Peste 7.000 de ordine de protecţie provizorii au fost emise anul acesta în cazuri de violenţă în familie

 

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, Inspectoratul General al Poliției Române a atras atenția că, în primele zece luni ale acestui an, agenții au emis peste 7.000 de ordine de protecţie provizorii, aproape jumătate dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. 

„În perioada ianuarie – octombrie 2020, la nivel naţional, au fost emise 7.112 ordine de protecţie provizorii, cu 8,2%  mai multe faţă de primele 10 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 7.016 au fost emise la solicitarea victimelor, 60 la solicitarea altor persoane, 5 la solicitarea ONG-urilor şi 31 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens. De asemenea, au fost sesizate 402 infracţiuni de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu, în scădere cu 18,2%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a transmis IGPR, printr-un comunicat.

Cea mai mare pondere în privința infracţiunilor de violenţă în familie au avut-o cele de „lovire sau alte violenţe” – 61,6% , urmate de „abandonul de familie” – 13,8%.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite la 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie.