Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Patriarhia Română cere autorităţilor să permită în mod excepţional pelerinajul la Peştera Sf. Apostol Andrei

Patriarhia Română cere autorităţilor să permită în mod excepţional pelerinajul la Peştera Sf. Apostol Andrei

Un articol de: George Lupu - 26 Noi 2020, 16:58
Patriarhia Română cere autorităţilor să permită în mod excepţional pelerinajul la Peştera Sf. Apostol Andrei Eveniment

Patriarhia Română revine cu un nou comunicat în scandalul generat de IPS Teodosie, după ce a declarat că va continua să îi îndemne pe credincioși să participe la pelerinaul organizat de Sfântul Andrei, deși Constanța este în carantină.

 

Patriarhia Română cere ca pelerinajul de Sf Andrei să poată fi organizat

 

Reprezentanții BOR  solicită autorităţilor să permită, "în mod excepţional", credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sf. Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea normelor sanitare.

"Ţinând cont de recunoaşterea de către statul român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd 'regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective' (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)", se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Patriarhia Română susţine că această este "o excepţie necesară pentru un caz excepţional" şi se declară "preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă".

"În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi preşedintele României în luna octombrie din acest an. În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1.992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4.972 adoptată în şedinţa din 14 - 15 noiembrie 2001. De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

 

Reacții în scandalul iscat de IPS Teodosie

 

În cursul zilei de Joi, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a precizat că autoritățile sunt cele care trebuie să medieze situația generată de IPS Teodosie.

Pe de altă parte, o reacție în acest scandal a avut și premierul Ludovic Orban. Acesta a precizat că IPS Teodosie ar trebui, de fapt, să îi încurajeze pe credincioși să respecte măsurile pentru că acestea vizează protejarea sănătății lor.

A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Citeşte mai multe despre:   bor,   IPS Teodosie,   pelerinaj Sfantul Andrei