Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Patriarhia Română, după ce Papa Francisc a beatificat, la Blaj, șapte episcopi-martiri: ''Biserica Ortodoxă comemorează pe toţi eroii, dar nu-i proclamă pe toţi sfinţi''

Patriarhia Română, după ce Papa Francisc a beatificat, la Blaj, șapte episcopi-martiri: ''Biserica Ortodoxă comemorează pe toţi eroii, dar nu-i proclamă pe toţi sfinţi''

Un articol de: B1.ro - 04 Iun 2019, 18:11
Patriarhia Română, după ce Papa Francisc a beatificat, la Blaj, șapte episcopi-martiri: ''Biserica Ortodoxă comemorează pe toţi eroii, dar nu-i proclamă pe toţi sfinţi'' Foto: stirilekanald.ro Eveniment

Biserica Ortodoxă Română anunță, în contextul în care Papa Francisc a oficiat, duminică, slujba de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, morţi în urma prigoanei din închisorile comuniste, că nu toți eroii sunt sfinți.

Prin urmare, BOR spune că cinstește și “comemorează pe toți eroii, dar nu-i proclamă pe toți sfinți”.

“Una dintre condițiile esențiale pentru canonizarea sfinților este ortodoxia neîndoielnică a credinței acestora, păstrată până la moarte (cf. Apocalipsă 2, 10).

În acest sens, nu toți cei care au murit în închisori au murit pentru credința ortodoxă. Așadar, există o deosebire între un erou – care a suferit şi a murit pentru libertate sau pentru apărarea patriei – şi un sfânt – care a mărturisit credinţa până la sfârşitul vieţii.

Prin urmare, canonizarea de sfinți nu se face din rațiuni politice sau patriotice, ci din rațiuni ale trăirii şi mărturisirii dreptei credințe atât în timp de pace, cât şi în timp de prigoană”, se arată într-un comunicat postat pe basilica.ro.

Reprezentanții Patriarhiei continuă seria argumentelor afirmând că, “spre deosebire de eroii şi martirii patrioţi ai unor momente istorice, sfântul reprezintă un model constant și luminos de credință statornică, pocăinţă sinceră şi viaţă sfântă.

“Prin urmare, procesul de canonizare, ca recunoaştere a sfinţeniei unei persoane, este unul anevoios și îndelungat, întrucât trebuie să se ajungă la dovada certitudinii dreptei credințe și a sfințeniei vieții celui propus spre canonizare, precum și la dovada faptului că evlavia populară față de acesta nu este una superficială şi efemeră, ci una profundă și îndelungată sau perenă, verificată în timp”, se mai arată în comunicat.

“În concluzie, trebuie să pomenim constant pe toți eroii români, deşi nu toţi sunt trecuți în calendar ca sfinţi.”, conchide BOR.

Amintim că Papa Francisc, care s-a aflat în acest weekend în România, a ținut la Blaj o slujbă de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, morţi în urma prigoanei din închisorile comuniste. Patru dintre episcopii beatificaţi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla. Mormintele acestora au rămas necunoscute. Ceilalţi trei, supravieţuitori ai Sighetului, au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Vezi AICI istoria celor 7 martiri