Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Patriarhia Română, renegată de Sfântul Sinod de la Ierusalim

Patriarhia Română, renegată de Sfântul Sinod de la Ierusalim

Un articol de: - 10 Mai 2011, 21:29
Patriarhia Română, renegată de Sfântul Sinod de la Ierusalim Foto: Reuters Eveniment

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului a luat, luni, în unanimitate decizia să întrerupă comuniunea cu Biserica Ortodoxă Română, ca represalii la construirea unui lăcaș bisericesc românesc la Ierihon, considerat anticanonic, anunță evz.ro.

Decizia conform unui comunicat al Patriarhiei Ierusalimului a fost luată "în unanimitate şi cu părere de rău", dar este motivată de încălcarea canoanelor bisericești locale de către BOR, care ar fi “construit în ultimul deceniu Biserica Aşezământului românesc  fără încuviinţarea canonică a Patriarhiei Ierusalimului, sub omoforul căreia se află bisericile ortodoxe din Ţara Sfântă".

Ca urmare a acestei decizii Patriarhul BOR, Prea Fericitul Daniel, nu va mai fi pomenit ]n bisericile păstorite de Patriarhia Ierusalimului iar reprezentantul BOR la Ierusalim Ieronim Crețu va fi caterisit, precizează comunicatul. Scopul deciziei surprinzătoare este evitarea „transformarea jurisdicţiei Ierusalimului într-un «câmp deschis» pentru ca orice altă Biserică locală să-şi clădească biserici”.

Pentru evitarea acestei situații pe 15 aprilie a fost încercată o mediere. Patriarhul Ierusalimului, Theofil III, a trimis o scrisoare Prea Fericitului Daniel în care se cereau explicații cu privire la situația creată, iar acesta a trimis un emisar care să negocieze o soluție amiabilă.

Despre poziția Patriarhiei Române, transmisă prin intermediul vicarului Ciprian Câmpineanul, cele două biserici au păreri diferite. „PS Ciprian n-a căutat, nici n-a dorit o soluţionare canonică a problemei şi păstrarea unităţii în Hristos, ci doar argumente slabe şi inutile” în favoarea situaţiei existente, a comunicat Patriarhia Ierusalimului.

BOR însă consider că, pe 15 aprilie, „s-a convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhii pentru identificarea unei soluţii privind existenţa Aşezământului românesc de la Ierihon”.

Despre decizia Sinodului de la Ierusalim, un comunicat al BOR menționează că, „constată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală”.

Citeşte mai multe despre:   Patriarhia Romana,   Ierusalim,   Biserica Ortodoxa Romana,   Patriarhul Daniel