Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Patriarhul Daniel a împlinit 69 de ani. Slujbă Te Deum, oficiată la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Daniel a împlinit 69 de ani. Slujbă Te Deum, oficiată la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Andrei Ștefan - 22 Iul 2020, 08:23
Patriarhul Daniel a împlinit 69 de ani. Slujbă Te Deum, oficiată la Catedrala Patriarhală Foto: basilica.ro Eveniment

Preafericitul Părinte Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, împlineşte 69 de ani.

Actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, dar a fost înscăunat pe 30 septembrie, când este și sărbătoarea oficială a Preafericitului.

Cu ocazia acestei aniversări, o slujbă Te Deum va fi oficiată la Catedrala Patriarhală:

„O rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu va fi rostită în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Patriarhală. După Sfânta Liturghie, va fi săvârşită o slujbă de Te Deum ca expresie liturgică a recunoştinţei pentru împlinirile recente din viaţa Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel’, a transmis Patriarhia.

 

Ce avere are Patriarhul Daniel

 

De la 1 ianuarie 2019, Preafericitul Daniel încasează suma de 23,920 lei pe lună. Suma aceasta vine după ce, în acea perioadă, a crescut salariul minim pe economie, decizie luată de parlamentari, membrii Guvernului, președintele țării, dar și aleșii locali, care au vrut o majorare a salariilor cu aproape 10%, de la 1 ianuarie 2019, potrivit a1.ro.

În anul 2018, salariul Patriarhului Daniel era de 16.600 de lei, salariu egal cu cel al președintelui Senatului României.

„Bogăția și sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu și de semeni. El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual. Sufletul bogatului nemulţumitor sau nerecunoscător şi nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea şi de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu şi de semeni”, le spunea Patriarhul Daniel credincioșilor în postul Crăciunului din anul 2018.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

 

Biografia Patriarhului Daniel

 

Una dintre cei mai influente figuri publice din România, dar și una dintre cele mai controversate, Daniel Ilie Ciobotea s-a născut în data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești, din comuna Bara, județul Timiș.

Biografia sa conține mai multe experiențe în străinătate impresionante, în perioada lui Nicolae Ceaușescu, momente care însă nasc suspiciuni. 

1974 - A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu

1976 - A obținut doctoratul la Institutul Teologic Universitar din București

1978 - A absolvit Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg (Franța)

1979 - A obținut doctoratul la Strasbourg (Franța). Teza de doctorat: „Reflexion et vie chretiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la tehologie et la spiritualite"

1980 - A absolvit cursurile Facultății de Teologie Romano-Catolice din Freiburg (Germania)

1987 - S-a călugărit

1980 - 1988 - Activitate didactică în calitate de lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveția)

După ce s-a călugărit, la 36 de ani, a început spectaculoasa sa ascensiune. 

1988 - A fost hirotonit ieromonah, ridicat în rang până la cel de protosinghel. A fost apoi numit consilier patriarhal și director al Sectorului „Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic" al Patriarhiei, a devenit conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din București

1990 - A condus temporar (ianuarie - aprilie 1990) Biserica Ortodoxă Română, în perioada zbuciumată postcomunistă; A fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul de „Lugojanul"; a fost hirotonit arhiereu - cea mai înaltă treaptă bisericească; a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

2007 - A devenit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Citeşte mai multe despre:   Patriarhul Daniel,   Preafericitul Daniel