Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Patru foști deținuți politici au fost decorați de Președintele României. Ce a spus Klaus Iohannis

Patru foști deținuți politici au fost decorați de Președintele României. Ce a spus Klaus Iohannis

Un articol de: - 03 Aug 2016, 20:12
Patru foști deținuți politici au fost decorați de Președintele României. Ce a spus Klaus Iohannis Foto: click.ro Eveniment

Patru foști deținuți politici au fost decorați de preşedintele României.

Klaus Iohannis i-a decorat pe preacuviosul părinte Nicolae Tomaziu în vârstă de 100 de ani, pe Elena Ion-Arnăuţoiu, pe Nicolae Ciurică şi pe Dumitru Moldovan cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler, potrivit știripesurse.

Aceştia au fost decoraţi în semn de înaltă apreciere a înaltei ţinute morale, pentru demnitatea pentru care au militat pentru democraţie şi care au plătit cu propria lor libertate.

"Stimată doamnă Arnăuţoiu,

Preacucernice părinte Tomaziu,

Stimate domnule Ciurică,

Onorată audiență,

Vă felicit pentru această distincţie, care răsplătește curajul de necontestat de care aţi dat dovadă împotrivindu-vă regimului comunist! Se spune că «rezistenţe mari şi piedici mari se opun în lumea asta numai unei voinţe mari».

Sunteţi un monument de jertfă şi suferinţă, un simbol în viaţă al opoziţiei faţă de regimul totalitar, drept pentru care vă asigur de preţuirea mea şi a generaţiilor de astăzi. Vă rog să acceptați aceste decorații ca o modestă recunoaștere a suferințelor pe care le-ați îndurat.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Deşi înfăţişaţi trei destine diferite, vă caracterizează, din nefericire, un numitor comun: acela că aţi avut de îndurat de pe urma actelor dumneavoastră exemplare.

V-aţi sacrificat întreaga familie, întreaga viaţă. Cu toate acestea, autorităţile comuniste nu au reuşit să suprime demnitatea şi credinţa dumneavoastră în libertate. Avem datoria să transmitem aceste valori generaţiilor de astăzi şi celor care vin. Numai astfel putem evita, pe viitor, tendinţele autoritare ori totalitare.

În prima zi ca Președinte al României, am decorat un fost deținut politic. Așa am ales să-mi încep mandatul, pentru că mi-am propus atunci şi am promis că voi onora toate valorile din societatea românească. Iar foştii deţinuţi politic sunt un exemplu de altruism şi tenacitate. Aţi fost persecutaţi de Securitate şi supuşi unui regim inuman de detenţie, dar aţi continuat să luptaţi şi să credeţi cu tărie în adevăr şi libertate, a spus Iohannis.

Discursul inegral poate fi citit pe știripesurse.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis