Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DOLIU în lumea culturală! Paul Cornea a murit la 94 de ani

DOLIU în lumea culturală! Paul Cornea a murit la 94 de ani

Un articol de: B1.ro - 07 Oct 2018, 20:21
DOLIU în lumea culturală! Paul Cornea a murit la 94 de ani Eveniment

Paul Cornea, unul dintre cei mai importanți istorici, critici literari şi teoreticieni, a murit la 94 de ani din cauze naturale.

Paul Cornea s-a născut la 3 noiembrie 1923, în Bucureşti, unde a urmat studiile liceale şi universitare. Licenţiat în litere şi filosofie (1948), din 1949 şi-a început cariera didactică la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde a obţinut titlul de doctor în filologie (1971).

Paralel cu activitatea universitară, între 1952 şi 1964 a fost director general în Ministerul Culturii, a condus succesiv Direcţia Teatrelor şi Instituţiilor Muzicale, Direcţia Generală a Editurilor, Studioul Cinematografic Bucureşti, a fost cercetător în cadrul Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”, ultima sa încadrare aici fiind aceea de şef de sector.

 După 1990, a fost secretar de stat în Ministerul Învăţământului (ianuarie-iunie 1990), şef de catedră şi decan al Facultăţii de Litere (1990-1996), profesor emerit la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti.

A fost unul dintre cei mai importanţi interpreţi ai fenomenului literar, autorul a numeroase lucrări în domenii precum teoria şi istoria literaturii, critică literară, literatură comparată, specialist în perioada preromantismului românesc şi a romantismului. Iniţiază şi conduce (din 1967) seria de "Documente şi manuscrise literare".

A coordonat volumul "Reviste literare româneşti în secolul al XIX-lea" şi |Structuri tematice şi retorico-stilistice în romantismul românesc" (1979) şi a publicat antologii de texte (precum "Gândirea românească în epoca paşoptistă", I-II, 1969, în colaborare, "Propăşirea. Foaie ştiinţifică şi literară", 1969. în colaborare).

Citeşte mai multe despre:   Paul Cornea