Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pedofilie și homosexualitate la BOR. Episcopul Cornel Onilă, reținut de procurori pentru viol

Pedofilie și homosexualitate la BOR. Episcopul Cornel Onilă, reținut de procurori pentru viol

Un articol de: Andi Miron - 21 Mai 2020, 17:33
Pedofilie și homosexualitate la BOR. Episcopul Cornel Onilă, reținut de procurori pentru viol Sursa Foto: doxologia.ro Eveniment

Încă o figură publică asociată cu Biserica Ortodoxă Română se află în centrul unor acuzații dure. Fostul episcop BOR, Cornel Onilă, a fost reținut de procurori joi, timp de 24 de ore.

Cornel Onilă, fostul episcop al Hușilor, alături de călugărul caterisit Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru infracțiuni sexuale. Dosarul a fost deschis de Parchetul Curții de Apel Iași, în urma investigațiilor publicate de jurnaliștii de la SăFieLumină.ro

 

Șantaj la nivel înalt în cadrul BOR

 

Cornel Onilă, fostul episcop BOR și Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, sunt acuzați de multiple fapte de viol și abuz sexual asupra unor minori, elevi la seminarul teologic „Ioan Gură de Aur” din Vaslui.  

Imoralitatea a fost la ea acasă, în rândul reprezentanților BOR. Sebastian Jitaru cunoștea agresiunile sexuale ale lui Cornel Onilă. Avea înregistrări cu fostul episcop, pe care-l șantaja, în vederea obținerii unei funcții de episcop la Huși, în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 

În prezent, Călugărul Jitaru se află închis, în urma săvârșirii infracțiunii de șantaj. În urma dosarului de șantaj, DNA Iași a ajuns la concluzia că Onilă a fost doar o victimă.  În prezent, are statutul de „episcop retras”, refugiat în județul Neamț. 

 

Scandalurile de pedofilie, celebre și la catolici

 

Scandalurile de pedofilie sunt celebre în lumea bisericii, ortodoxe sau catolice. Celebrul Marcial Maciel de exemplu, reprezentant al Bisericii Catolice, a abuzat aproape 200 de minori de-a lungul timpului. Dintre aceștia, o treime erau băieți. În timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, Vaticanul a respins radical acuzațiile formulate la adresa lui Maciel. Anul trecut însă, un raport oficial a determinat o puternică lovitură de imagine la adresa Bisericii Catolice.  

Decedat în 2008 în SUA, Marcial Maciel și acoliții săi au abuzat de-a lungul timpului sute de copii. Maciel a fost acuzat că și-a abuzat chiar și foștii copii. Astfel, Maciel reprezintă una dintre cele mai negre pete din istoria Bisericii Catolice. 
Victimele ordinului din care fac parte peste 1.300 de preoți, fondat de către Maciel aveau vârste cuprinse între 11 și 16 ani, toți seminariști.

Abuzurile preoților au avut loc în perioada 1941-2019. În urma unei anchete, au fost găsiți 33 de preoți vinovați. Dintre aceștia, 6 au murit, 8 au renunțat la preoție și unul a părăsit ordinul. Dintre cei 18 care au rămas membri, 4 au „restricții de slujire” și nu au voie să se apropie de minori, iar ceilalți 14 nu au niciun fel de manifestare preoțească publică.

 

Poziția oficială a BOR

 

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii", este poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române. 

Citeşte mai multe despre:   BOR,   Cornel Onila,   Sebastian Onila,   viol,   pedofilie