Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Olguţa Vasilescu, veşti importante pentru pensionari: Schimbări radicale prin noua lege a pensiilor

Olguţa Vasilescu, veşti importante pentru pensionari: Schimbări radicale prin noua lege a pensiilor

Un articol de: B1.ro - 10 Aug 2018, 12:27
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a ieşit public vineri, într-o conferinţă de presă, în care a citit mai multe precizări din noua lege a pensiilor pusă în dezbatere publică de joi seară.

Aceasta a precizat că proiectul se bazeată pe mai multe principii importante: contribuitivate, egalitate, solidaritatea socială şi imprescriptibilitate. În plus, Vasilescu a promis că nicio pensie nu va scădea şi nu va fi modificată nici vârsta minimă de pensionare.

"În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare", a promis ministrul Muncii.

Masterul şi doctoratul vor fi considerate ca vechime în muncă, conform noului proiect de lege.

"Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.

Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

Proiectul de lege prevede și debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții. Astfel, ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat. Cetățenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut și sumele achitate drept contribuții", a susţinut Olguţa Vasilescu.

O altă modificare anunţată de ministrul Muncii este transformarea actualei pensii anticipate în pensie pentru limită de vârstă.

"Ca și excepție, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În același timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate. O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil", a afirmat ministrul în conferiţa de presă de vineri.

O altă chestiune importantă pe care a explicat-o Olguţa Vasilescu este cea privind felul în care se calculează pensia.

„Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțită la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.

VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

În lege se precizează că nicio pensie nu va scădea”, a afirmat Olguţa Vasilescu.

Citeşte mai multe despre:   Olguta Vasilescu
 
 
 
Loading...