Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Recalcularea pensiilor: Anunț ȘOC pentru milioane de români! Vezi AICI dacă ești pe lista celor cu pensii mai mari...

Recalcularea pensiilor: Anunț ȘOC pentru milioane de români! Vezi AICI dacă ești pe lista celor cu pensii mai mari...

Un articol de: B1.ro - 31 Oct 2018, 07:36
Recalcularea pensiilor: Anunț ȘOC pentru milioane de români! Vezi AICI dacă ești pe lista celor cu pensii mai mari... Eveniment

Aproximativ 100.000 de pensionari care au lucrat în grupele I și II de muncă și care au ieșit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011 vor beneficia, la nivel național, de recalcularea din oficiu a pensiilor și de o majorare a veniturilor în urma acestui proces.

Procesul de recalculare pentru acești beneficiari a început la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foști angajați din minerit, siderurgie, construcții, căi ferate și alte domenii care s-au încadrat în grupele I și II de muncă.

Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

'În iulie a apărut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncă, asta însemnând că vor fi creşteri. Se aplică la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei creşterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. După acea lege 221 și recalcularea care va intra în vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie.

Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărțea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Și alți beneficiari ai legii 221 sunt cei care au ieșit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiții speciale: furnaliștii, siderurgiștii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Creșterea va fi tot cu o treime.', a spus , ministrul Muncii, potrivit Digi24.

Lia Olguţa Vasilescu a mai spus că peste 100 de mii de persoane sunt vizate de această modificare la legea pensiilor, impactul fiind calculat la 1,3 miliarde de lei.