Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pensiunile, eliminate de la finanțările pentru afaceri în mediul rural. Multe au fost transformate în case de locuit

Pensiunile, eliminate de la finanțările pentru afaceri în mediul rural. Multe au fost transformate în case de locuit

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 15 Apr 2021, 10:39
Pensiunile, eliminate de la finanțările pentru afaceri în mediul rural. Multe au fost transformate în case de locuit Foto: Pixabay Eveniment

Ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a hotărât să elimine pensiunile de la finanțările pentru afaceri în mediul rural, pentru următorii doi ani, el susținând că multe dintre pensiunile ridicate pe fonduri europene au fost scoase din circuitul turistic și transformate în case de locuit.

Astfel, în urma acestei decizii, suma alocată proiectelor de tip non-agricol pentru perioada 2021-2022 a fost înjumătățită la 150 de milioane de euro.

Aproape 1.000 de români și-au construit pensiuni, în ultimii șase ani, în sate cu peisaje pitorești, de la munte, deal sau câmpie.

În perioada 2014-2020 au fost câștigate prin PNDR 900 de proiecte pe fonduri europene prin care fie s-au înființat, fie au fost extinse pensiuni agroturistice. Valoarea estimată de 112 milioane de euro. În urma unor controale efectuate de Ministerul Agriculturii s-a constatat că multe dintre aceste pensiuni nu au mai funcționat și s-au transformat în case de locuit, scrie Digi24.ro.

„Am constatat că asemenea pensiuni au fost edificate în zone rurale unde nu are nimic de-a face cu turismul și apoi, după perioada de monitorizare, s-au transformat în case. Practic unii și-au făcut case cu banii dedicați pensiunilor. Este un fapt, e neplăcut, l-am constatat și trebuie corectat, din 2023 iarăși o să alocăm această sumă”, a declarat Adrian Oros.

Așadar, în perioada 2021-2022, care va face trecerea la ciclul financiar 2021-2027, pensiunile vor fi excluse de la finanțare. Rămân, însă, eligibile proiectele pentru modernizarea celor deja existente, dar cu un buget înjumătățit: de la 263 de milioane de euro, la 150 de milioane de euro.

Cu toate acestea, ministrul a spus că pensiunile vor fi reintroduse la finanțare din anul 2023, cu o redefinire a condițiilor de finanțare.

 

Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Citeşte mai multe despre:   pensiuni,   Adrian Oros