Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Percheziții la Serviciul Permise Suceava: DNA a ridicat sume de bani și bunuri de peste 1 milion de euro, inclusiv 8 mașini de lux (FOTO)

Percheziții la Serviciul Permise Suceava: DNA a ridicat sume de bani și bunuri de peste 1 milion de euro, inclusiv 8 mașini de lux (FOTO)

Un articol de: Traian Avarvarei - 26 Noi 2020, 17:54
Percheziții la Serviciul Permise Suceava: DNA a ridicat sume de bani și bunuri de peste 1 milion de euro, inclusiv 8 mașini de lux (FOTO) Eveniment

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis, joi, în urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurori la Suceava, că au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro.

 

 

67 percheziții în dosare mită la permise și înmatriculări

 

 

Nu mai puțin de 67 de percheziții au loc joi dimineață în București și în județele Suceava, Bistrița – Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, în trei cauze cu infracţiuni de corupție, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat, a anunțat DNA într-un comunicat de presă.

Direcția Națională Anticorupție anunță, într-un comunicat de presă, că în urma perchezițiilor au fost ridicate sume mari de bani: peste un milion de euro, aproape 800.000 de dolari, 37 de ceasuri de lux, brățări,  pandantive și lănțișoare de aur, dar și 8 autoturisme de lux. De asemenea, potrivit procurorilor, gruparea cercetată ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Ceasuri de lux, spaga la serviciul permise suceava

În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri (vezi fotografii la sfârșitul comunicatului) în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:
– 1.225.000 euro;
– 790.000 lei;
– 12.000 dolari;
– 1.500 lire sterline;
– 37 ceasuri de lux;
– 21 brățări;
– 18 lanțuri și 4 pandantive de aur;
– 8 autoturisme de lux.
A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Spaga la pemise auto suceava

În cele trei cauze menționate în comunicatul anterior, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni:
– luare de mită,
– dare de mită,
– trafic de influență,
– cumpărare de influență,
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– spălarea banilor
”, transmit procurorii DNA.

 

 

Grupare infracțională la  Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava

 

 

Concret starea de fapt reținută de procurorii anticorupție arată că în perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

7.000 de euro un permis auto la suceava

"1. Modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate.

Ulterior, un angajat al serviciului permise - S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina. După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice.

Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

2. În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).

Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore".

un permis auto la suceava costa intre 5 mii si 7 mii euro

 

Banii din șpăgi, ascunși în ligheane și găleți

 

 

Probele administrate în acest caz au arătat crearea unei rețele de intermediere a obținere a permisului de conducere prin frudarea probei teoretice și a celei practice, în schimbul unor sume cuprinse între 5 și 7 mii de euro pentru un permis.

Polițiștii au găsit peste un milion de euro în locuințele percheziționate. Potrivit unor surse judiciare citate de B1 TV, unele bancnote erau ținute în seif, altele ascunse în pereți sau depozitate în ligheane, ori găleti.

Banii din șpăgi, ascunși în găleți

Amintim în acest context și de perchezițiiole care au avut loc în data de 14 octombrie la persoane implicate în obţinerea frauduloasă de permise de conducere pentru cetăţeni români, eliberate însă într-o ţară africană. Mai exact, permise auto obținute în Congo.

Citeşte mai multe despre:   perchezitii,   permise auto,   Stiri Suceava